Играч на Бостън Селтикс от НБА с яростна атака срещу лидера на Китай Си Цзинпин


Играч на Бостън Селтикс от НБА с яростна атака срещу лидера на Китай Си Цзинпин
Снимка: Getty Images

364 0

Баскетболистът на Бостън Селтикс Енес Кантер отправи яростна атака в социалните мрежи срещу лидера на Китай Си Цзинпин и рискува ново нагнетяване на отношенията между Националната баскетболна асоциация (НБА) и най-многолюдната страна в света.

"Скъпи брутален диктаторе Си Цзинпин и китайско правителство. Тибет принадлежи на тибетския народ! Подкрепям моите тибетски братя и сестри и техния повик за Свобода", написа центърът на Селтикс в Туитър, заедно със снимка на своите маратонки, на които е изписано "Свобода за Тибет". По този начин за втори пореден ден Китай получава звучна критика по отношение на Тибет, след като по време на церемонията за запалването на олимпийския огън в Олимпия, Гърция активисти развяха тибетски флаг и отново призоваха за бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин в началото на следващата година.

Тибет е разкъсван през вековете между независимост и контрол от Китай, който заявява, че "мирно е присвоил" платото през 1951 и е осигурил инфраструктура и образование на недостатъчно добре развития преди регион. Но много тибетци обвиняват китайското централно правителство в религиозна репресия и ерозиране на тяхната култура.

През 2019 година отношенията между НБА и най-големият пазар на Лигата - Китай, бяха обтегнати до максимум, след като генералният диркетор на Хюстън Рокетс Дарил Мори публикува съобщение в подкрепа на антиправителствените протести в Хонконг.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


От двете страни на "Дерби д'Италия": Кои футболисти играха за Интер и Ювентус?

"Дерби д'Италия" между Интер и Ювентус е най-чаканият мач от феновете на Серия А. За 242-ри път двата гранда...

Реклама

Най-четени новини


виж всички