Георги Младенов: От Балкан не ме потърсиха, за да ми кажат решението си


Георги Младенов: От Балкан не ме потърсиха, за да ми кажат решението си

3789 0

Националният отбор по баскетбол за мъже заминава днес за Австрия, където ще участва в приятелски турнир преди европейските квалификации. Селекционерът Георги Младенов даде интервю за "Тема Спорт", в което сподели очакванията си за тях, а не подмина и въпроса за пропадналата възможност да поеме Балкан.

- Г-н Младенов, заминавате за Австрия за участие на турнир преди квалификациите за Евробаскет 2015. Какви са очакванията ви от него?

- Да, заминаваме утре (б.а. - днес). Приключихме втория цикъл от подготовката с тренировка в Самоков. Сутринта ще тренираме на НСА, след това тръгваме за Австрия, където ще участваме на турнира с домакините, Унгария и Португалия. Хубаво би било да го спечелим, поне като идея звучи добре. Нормално всеки отбор отива с цел да побеждава. По-важно е обаче да изчистим нещата в чисто баскетболен план и да избистрим състава, който след това ще участва в нелеката група в квалификациите.

- Решихте ли кой от състезателите ще отпадне от отбора?

- От групата отпадна Симеон Илиев. Той за първи път е в националния тим. Момчето има добри качества, тренираше много сериозно и отговорно. Просто освен тези качества ни трябва и опитът на хора, играли и преди за националния отбор. За него той не е затворена страница, напротив – сега започва. Само от Симеон зависи докъде ще стигне, тъй като има потенциал. Сашо Везенков ще се присъедини към нас на утрешната (б.а. - днешната) сутрешна тренировка, тъй като му бях дал почивка. Той все пак преди няколко дни се върна от европейското при 20-годишните, но сега ще е с нас в Австрия.

- В какво физическо състояние са момчетата?

- Да не дърпам дявола за опашката, нямаме никакви проблеми. Тези, които имаха здравословни оплаквания, са вече на много добро ниво, да не кажа отлично. Разбира се, знаете, че винаги може да се желае нещо допълнително, било от гледна точка на физиката или на баскетбола. Но момчетата са много съвестни, много сериозни, много концентрирани и амбицирани, а аз точно това искам. Важното е да се раздаваме на 100% както на тренировки, така и в мачовете. Само от нас зависи да постигнем целите си. Е, и от спортния шанс, без него не може. Битката ще е тежка. Не го казвам като оправдание, но сме в една от най-трудните групи. Помните, Холандия миналата година на косъм не се класира, и то само заради служебната загуба заради нередовно картотекиран играч. За Израел и Черна гора няма какво да говорим, те напоследък редовно участват на европейски първенства. Така че ни чака тежка битка, сериозни противници, респектиращи, но в никакъв случай не плашещи. Ние знаем какво можем!

- Имате ли достатъчно информация за съперниците?

- Да, благодарение главно на Любо Минчев, който ни помага с дискове от техни мачове. Опитваме да бъдем в крак, да свършим това, което имаме за вършене. Трябва да дадем максимума от себе си, за да сме удовлетворени после от труда си, дори и да не се класираме. Още по-положителното е, че сме само българи, каквото бе желанието ми от самото начало. Даже жена ми онзи ден ми каза: "Внимавай какво си пожелаваш, защото се случва". Мен в началото много хора ме разубедиха със сериозни аргументи – и Симеон Варчев, и г-н Глушков, и Тити Папазов, и Росен Барчовски. Знаете, че Ники Върбанов има проблеми със стари контузии, също и Маршавелски..., но случилото се със Седрик Симънс е изключително непрофесионално. Не искам вече да го коментирам, за мен страницата е затворена. Така че по-добре, че сме само българи. Искам да сме отбор, да сме като юмрук. Всеки един от баскетболистите трябва да знае, че е важна част от пъзела. Думата "чест" отдавна е изгубила своето значение, и то не защото се използва прекалено често, а защото не се използва въобще. Но за мен да си в националния отбор, било то като треньор или играч, е точно въпрос на чест. Мисля, че и момчетата го разбраха, разбраха какво искам от тях. Така че – на война като на война.

- Доволни ли сте от условията за подготовка?

- Условията са перфектни. Каквото можа да направи БФБ за нас, тя го направи. И на лагера в Правец, и в Самоков имахме всичко, каквото искаме. Сега от нас се иска да направим добри мачове и да изиграем силна квалификация.

- Не може да не ви насоча и към темата за Балкан. Какво се случи там?

- Искам категорично да заявя, че това, което се тиражира в сайтовете, че не сме стигнали до финансово споразумение, не е вярно. Когато две страни имат условия, за да стигнеш до споразумение, трябва да има коментар. След като ме повикаха на разговор и ми казаха за какво става въпрос, аз обещах, че на 12-и ще поставя моите условия. Отидох, изпълних моята част от уговорката, казах си условията. Получих уверение от г-н Луканов, че между 16-и и 18-и ще ми бъде отговорено и ще коментираме параметрите. До ден-днешен никой не ми се е обадил. Аз не мога да давам насоки кой какво да прави, нито да съм господар на чужд джоб. Г-н Луканов е в пълното си право да си избере треньор. Но нека да е ясно, че от 12-и до ден-днешен аз с него не съм имал разговор. Последно говорихме на 12-и в 10 часа в неговия офис до „Герена“. Оттам насетне аз връзка с него не съм имал. Казват, че съм фаворит за треньор на Балкан, а после не ми се обаждат. Не са длъжни да ми приемат условията, но нека поне ги изкоментират. Нека кажат: "Решихме треньор да е Обрадович, Тодоров, Месина", или който и да е. Аз нямам проблем с нито един от тях. Президентът на клуба взима решението и си избира наставника, както и какви пари да му даде. Но нека бъдат коректни, нека имаме комуникация. Ние такава нямаме, вече 10 дни не съм говорил с него. Не смятам, че трябва аз да се обаждам, още повече, че вече се знае, че треньор е Ацо Тодоров. Нямам проблеми с него, само искам да се знае истината. Повтарям – няма как да не сме стигнали до споразумение, тъй като нито сме коментирали цената, нито сме комуникирали. Искам да пожелая успех на Балкан, защото ботевградската публика заслужава отбор, адекватен на нейната подкрепа. Заслужава и тази зала, която е бижу за България. Аз имам сантименти към Балкан, там ми беше първият медал като треньор. Но нека бъдем коректни и не говорим неща, които не отговарят на истината.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички