Сезонът на чудесата или какъв беше футболът, когато България за последно игра на Европейско първенство


Сезонът на чудесата или какъв беше футболът, когато България за последно игра на Европейско първенство
Снимка: Tim De Waele/Getty Images

7121 0

Изминаха цели 17 години от последното участие на България на европейско първенство по футбол. Не само Евро 2004, но и целият футболен сезон 2003/04 предложи голям брой изненади на привържениците по света. В тази статия ще припомним как изглеждаше футболът, когато за последно националите ни играха на голям форум.

Жозе Моуриньо вдигна Шампионска лига за първи път в кариерата си, след като Порто спечели финала с Монако с 3:0. Начело на "монегаските" беше сегашният наставник на Франция Дидие Дешан. Това е последният засега път, когато отбор извън големите 5 първенства става европейски клубен шампион, а нито един от двата тима не успя да повтори класирането си на финал. Полуфиналист пък беше Депортиво, който повали действащия тогава шампион Милан след изоставане с 1:4 в първия 1/4-финал и победа с 4:0 във втория. Немислимо днес да видим тези отбори стигнали толкова далеч.

Купата на УЕФА също даде криле на млад и перспективен мениджър - Рафа Бенитес изведе Валенсия до триумф във втория по сила турнир, след като на финала беше победен тимът на Олимпик Марсилия с 2:0. Кой да предположи, че на следващия сезон Бенитес ще изведе Ливърпул до триумф в Шампионска лига след онова чудо от Истанбул? Друго малко чудо на Рафа е, че в същия сезон Валенсия става шампион на Испания - следващият сезон, в който нито Реал Мадрид, нито Барселона триумфират в Ла Лига е след цели 10 години - 2013/14, когато шампион е Атлетико.

В Англия Арсенал създаде мита за "непобедимите", след като завърши кампанията си във Висшата лига без поражение - 26 победи и 12 равенства. Тиери Анри и компания са едва вторият тим в историята на английския футбол с такова постижение, като първото е на Престън Норт Енд от далечната 1889 г.! Изпадащите през този сезон са Лестър, Лийдс и Улвърхемптън - все отбори, които днес затрудняват всекиго на Острова. Радостин Кишишев завърши 7-ми с Чарлтън, а Портсмут със Светослав Тодоров зае 13-то място.

В Бундеслигата над всички беше Вердер Бремен - отбор, който през сезон 2020/21 изпадна от елита! Водени от Томас Шааф, "бременските музиканти" завършиха в класирането на цели 6 точки пред втория Байерн, а бразилецът Аилтон наниза цели 28 гола и взе голмайсторския приз. Със своите 16 попадения Димитър Бербатов помогна на Байер Леверкузен да се класира трети, а Даниел Боримиров изпадна с Мюнхен 1860. Мартин Петров и Волфсбург завършиха 10-ти, а Кайзерслаутерн с Мариян Христов се спаси от изпадане.

В Италия Карло Анчелоти най-после спечели титлата като треньор на Милан - с цели 11 точки пред втория Рома. Андрий Шевченко беше във вихъра си с 24 гола и в края на годината ще получи Златната топка за най-добър играч през календарната 2004 г. Все повечето шансове, които получи 18-годишният тогава Валери Божинов в Лече даваха надежда, че има български суперталант, който да покори огромни върхове. Историята обаче се разви по съвсем друг начин...

Във Франция Олимпик Лион продължаваше доминацията си, като спечели титлата с 3 точки пред ПСЖ и 4 пред финалиста в Шампионска лига Монако. Финалистът в Купата на УЕФА Марсилия завърши едва на седма позиция. Владимир Манчев влезе в челната десятка на голмайсторите на лигата с 13 гола за Лил в компанията на такива нападатели като Дидие Дрогба, Джибрил Сисе, Людовик Жули.

На Евро 2004 Гърция поднесе сензацията, след като триумфира с трофея и побеждава два пъти домакините от Португалия - веднъж на старта на турнира и втори път на финала. Това е първи голям турнир за Кристиано Роналдо с националния отбор и запомнящи са сълзите му след като "елините" побеждават пред смаяните погледи на феновете по трибуните. Отбори като Испания, Италия и Германия си отидоха още в груповия етап на турнира.

И накрая, но не на последно място, българският шампионат също носи сензация - Локомотив Пловдив печели първата си и единствена засега титла, а Мартин Камбуров става голмайстор на А група с 25 гола. В класирането втори завършва Левски, а трети е ЦСКА, като "армейците" са на 10 точки от шампионите. Истинско малко чудо за "смърфовете".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички