Най-великите български футболисти, играли в Германия


Най-великите български футболисти, играли в Германия
Снимка: Getty Images

3158 0

Една от най-популярните спортни дисциплини в Германия е футболът. Няма футболен запалянко, който да не е чувал за Бундеслигата. Точно затова България се гордее с всеки един футболист, който е успял да влезе в някой от множеството прочути немски отбори. Днес ще поговорим за най-известните български футболни звезди, които освен в България, са изключително популярни и в Германия.

Живот и кариера в Германия

Не е изненадващо, че в Германия футболистите отдават изключително голяма част от ежедневието си на тренировки, което, от своя страна, води до известна липса на социален живот. За да си един от най-добрите обаче, се изискват подобни жертви.

Освен това, всеки българин, който е успял да развие футболната си кариера в Германия, се е налагало да свиква и с нови правила и закони. Както много от вас знаят, животът там е доста по-различен от този тук в България. Като започнем от пътни глоби, та чак до закони, свързани с хазарта. В Германия, например, пълнолетните лица имат право да залагат само и единствено в онлайн платформи за хазарт, които притежават нужния лиценз.

Множество хора търсят информация за лицензирани онлайн казина в Германия от платформи като betrugstest.com, за да избегнат каквито и да било проблеми. И това е само едно от различията, с които трябва да свикне всеки нов жител на страната.

Българските футболисти несъмнено са били наясно със сериозните тренировки, които ги очакват, но всеки един от тях е бил готов на всичко да получи своето място в едни от най-добрите немски отбори.

Димитър Бербатов

Няма как да не започнем списъка си с най-добрия сред най-добрите, а именно Димитър Бербатов. Българският талант успява да набере изключително голяма популярност кратко след началото на своята кариера. Бербатов първо играе за ЦСКА София, след което през 2001 става част от футболен клуб Байер (Леверкузен).

Бербатов получава задоволителната сума от 1.3 милиона евро, за да стане част от отбора. Той подписва четиригодишен договор. Първоначално, българският футболист участва в резервния отбор на Байер, но след като отбелязва цели шест гола в седем игри, той получава мястото си в официалния отбор.

През 2002г., Бербатов се представя феноменално като успява да отбележи 16 гола през сезона. Той се отбелязва и по време на мача между Ливърпул и Леверкузен, допринасяйки за успеха на немския отбор в Шампионска Лига през 2002. Бербатов затвърждава позицията си на един от най-добрите български футболисти играли в Германия, като успява да вкара 46 гола за периода 2004 и 2005.

През 2006, след споразумение между Байер Леверкузен и Тотнъм, Бербатов бива прехвърлен в английския отбор срещу хонорар от 16 милиона евро. Именно това събитие го прави най-скъпо платения български футболист.

Красимир Балъков

Друг известен български футболист, който успява да пожъне огромни успехи в своята професионална футболна кариера е Красимир Балъков. Роденият през 1966г. футболист започва своята кариера в отбор Етър Велико Търново. Не след дълго, Балъков се прехвърля в Спортен клуб Португалия (Sporting Clube de Portugal). Там той играе с друг прочут футболист от България, а именно Ивайло Йорданов.

Едни от най-успешните години за Красимир Балъков обаче започват от 1995 година, когато Балъков става част от отбора на Щутгарт. Той печели две UEFA Intertoto купи – една през 2000г. и една през 2002. По време на кариерата си в Германия, Балъков е атакуващ халф и се смята за един от най-добрите играчи на отбора за онова време.

Футболистът остава в немски отбор до самото си пенсиониране през 2003. По време на треньорската си кариера обаче, Балъков става помощник-треньор на отбора, в който е играл цели шест години. Той запазва поста си за две години, след което решава да стане част от Plaunen, който е немски отбор в Саксония. Българската звезда не се задържа дълго на тази позиция и през годините сменя редица отбори, като през 2020 поема поста на мениджър на ЦСКА 1948. В момента, Балъков е назначен за мениджър на Септември София.

Илия Груев

Третият футболист в списъка е не толкова популярен, колкото Бербатов и Балъков, но със сигурност заслужава същите адмирации. Едва на 23 години, Груев вече играе е немския отбор Вердер Бремен. Груев е играл за националния отбор на България няколко пъти, като през 2022 успява да дебютира в мача България - Гибралтар, в която националният ни отбор печели с резултат 5:1.

В момента, Груев е полузащитник във Вердер Бремен. Там той прави дебюта си през 2020г., когато влиза като резерва в последните минути на мача. Въпросният мач завършва 3 на 0 в полза на Бремен. Младият играч определено има потенциал, а шансът да си проправи път в някой от големите немски отбори съвсем не е малък.

Мариян Христов

Мариян Христов играе в Германия цели 9 години. Кариерата му там стартира през 1997г., когато става част от футболен клуб Кайзерслаутерн. Там той играе до 2004, а през този период успява да набере достатъчно популярност, за да го потърсят от друг немски отбор. През 2004 година, Христов се прехвърля във футболен клуб Волфсбург, където играе две години.

Няколко години по-късно, футболистът се връща в България, където играе за Балкан Ботевград. След края на футболната си кариера, той става мениджър на отбора, а по-късно поема поста на помощник-мениджър за Левски София и Септември София.

Емил Костадинов

Друг български футболист, който успява да пожъне успех и на немските стадиони е Емил Костадинов. Той започва кариерата си като нападател в ЦСКА София. В периода 1995-1996, Костадинов играе в един от най-прочутите немски футболни клубове, а именно Байерн Мюнхен. След постиженията си там, играчът се мести в турския отбор Фенербахче, където също прекарва само една година.

Един от най-големите си успехи, Емил Костадинов бележи през 1994г., когато успява да вкара цели два гола в последния мач от квалификациите на Световното по футбол през въпросната година. В последната секунда на мача, Костадинов бележи втория си гол като елиминира националния отбор на Франция.

Въпреки че играе в Германия едва една година, успехите на Костадинов в България несъмнено служат като компенсация. Бившият играч е смятан за един от най-добрите футболисти в страната.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички