Какво стана с Ангелос Харистеас, който шокира Роналдо, Португалия и цяла Европа


Какво стана с Ангелос Харистеас, който шокира Роналдо, Португалия и цяла Европа
Снимка: Laurence Griffiths/Getty Images

8716 0

Евро 2004 може би е най-изнандващото издание на европейските първенства. Никой не е очаквал Гърция да триумфира с титлата, и то във финал срещу домакините от Португалия. На големия герой от този финал е посветена и поредната статия от поредицата "Какво се случи с..." - авторът на шампионския гол за Гърция Ангелос Харистеас.

Попадението срещу Португалия е връх в кариерата на нападателя. На Евро 2004 той вкарва още голове срещу Испания в групите и в 1/4-финала с Франция. Силното европейско за него идва след златен дубъл в Бундеслигата с екипа на Вердер Бремен. За Ангелос обаче сезонът е по-слаб в сравнение с първия му в Германия - през 2002/03 той вкарва 15 гола в 39 срещи, а през шампионския 2003/04 - само 7 в 32 мача.

След като "бременските музиканти" привличат Мирослав Клозе Ангелос получава доста по-малко шансове за изявва. Лично мениджърът на Гърция Ото Рехагел го съветва да си потърси нов клуб още през зимата, за да играе редовно. Така в началото на 2005 г. той се озовава в Аякс. Първият му полусезон за амстердамци минава достатъчно скромно със само 4 попадения за 13 срещи. През следващата кампания получава повече шансове за изява и вкарва 8 попадения за 17 мача. След като начело на тима идва треньорът Хенк тен Каат обаче Ангелос изпада в немилост. Според Тен Каат гъркът не е подходящ за схема 4-3-3, с която играе Аякс.

Ядосаният Харистеас преминава в заклетия враг на Аякс - Фейенорд. Фенското двибение на "Де Кайп" обаче го посреща на нож и дори иска оставката на президента заради този трансфер. Харистеас вкарва първия си гол след цели 10 мача и макар да провежда като цяло нелош сезон (31 мача, 11 гола) отношенията му с феновете не се подобряват и той се връща в Германия с екипа на Нюрнберг.

За Нюрнберг Харистеас най-после има и игровото време, и спокойствието. С националния отбор участва на Евро 2008 и вкарва 1 гол във вратата на бъдещия шампион Испания. Нюрнберг обаче изпада от Бундеслигата и нашият герой преминава под наем в Байер Леверкузен. С 2 гола в 16 мача обаче той не убеждава с нищо ръководството и неговото скитане продължава със също толкова безуспешни престои в Арл Авиньон и Шалке 04, както и Световно първенство през 2010 г., на което гърците също не впечатляват.

През лятото на 2011 г. се завръща в Гърция с екипа на Панатоликос, но и там не показва нищо особено. След това заработва добри пари в Ал Насър в Саудитска Арабия, преди да сложи край на кариерата си.

През 2019 г. Харистеас се завръща в родния си клуб Арис Солун, като става спортен директор. Той е живият пример как един футболист без кой знае какви трофеи и блясък за големи клубове може да остане в историята на футбола с един единствен момент. Въпреки че на пръв поглед кариерата му изглежда средна, европейският шампион от 2004 г. едва ли има за какво да съжалява.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички