Как се променяше топката на Европейското първенство по футбол през годините? (ВИДЕО)


Как се променяше топката на Европейското първенство по футбол през годините? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3460 0

Официалната топка е неразделна част от емоцията на всеки голям форум. Изключение не правят и европейските първенства по футбол. В тази статия ще проследим развитието на официалните топки за всяко първенство на Стария континент.

За първи път официална топка е въведена през 1968 г., като това е Телстар Еласт, разработена от Еиджил Нилсен, като дизайнът от 32 черно-бели парчета става традиционен за съвременните футболни топки. Много подобна е и топката Телстар Дурласт от същата серия, която се използва на турнирите през 1972 и 1976 г., както и на Световното първенство през 1974 г.

За Евро 1980 Адидас използва разработения две години по-рано модел "Танго", като моделът съдържа 20 панела и образува 12 кръга около петоъгълниците. Официалната топка на турнира през 1980 г. е "Танго Ривър Плейт", а от същата серия за шампионата през 1984 г. е използвана "Танго Мундиал".

За първенството през 1992 г. е използвана топката от Мондиал 1990 - Етруско унико. Дизайнът е вдъхновен от историята на племето Етруски, създало древен Рим. Основата е дизайнът на "Танго", като са добавени орнеманти и главите на трите етруски лъва.

Традицията една топка да комбинира "участие" на европейско и световно продължава и с Куестра (1994 и 1996 г.), което значи "куест за звездите". Целта е да се направи по-лека и удобна топка, за което са използвани пет различни материи. Тя обаче среща критика от вратарите заради неудобството при лошо време и славата ѝ залязва след 1997 г.

За Евро 2000 топкаа е Терества Силвърстрийм, която е представена през декември 1999 г. на специално събитие с участието на Алесандро дел Пиеро, Едвин ван дер Сар, Лук Нилс и Зинедин Зидан. Базовият дизайн отново напомня за серията "Танго".

Топката на Евро 2004 "Ротейро" е до голяма степен иновативна - разработена е специална водоустойчивост и издръжливост на екстремни темперетури, както и по-малко хлъзгане. За първи път топката за всеки мач е персонализирана с имената на отборите, датата и името на стадиона. Името идва от португалската дума за пътна карта, което е препратка към Великите географски открития.

Четири години по-късно на ход е топката Европас, която е иновация на дизайна на Тимгайст от Мондиал 2006. Тази топка е сред най-критикуваните от вратарите заради странните параболи, които образува. Особено недоволни са стражът на Германия Йенс Леман и италианският национал Марко Амелия. Въпреки това Европас е използвана и на финалите в Шампионска лига през 2008 и 2009 г.

През 2012 г. Адидас се завърна към класиката, като официалната топка носеше името "Танго 12", използвайки дизайна на класическото "Танго", само че с по-свежи цветове и доста по-нова технология, която позволява по-лесен дрибъл, сравнено с топката на Мондиал 2010 "Джабулани".

На Евро 2016 за първи път имаше две официални топки - в груповата фаза беше използвана "Бу Жу" (хубава игра) със свежи синьо-червени краски, напомнящи френското знаме. В елиминациите с малко по-различен дизайн се използва топката "Фракас".

Можете да разберете повече за топката на ЕВРО 2020 - "Адидас Унифория", като последвате линка! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички