Как два сома подкупиха Левски за равенство в "А" група


Как два сома подкупиха Левски за равенство в "А" група
Снимка: колаж на SportLive

8915 0

Левски е един от двата най-обичани футболни гранда в България, който може да се похвали с огромна фенска маса, наброяваща стотици хиляди души. Създаден през 1914 година, футболният клуб бързо се превръща в "отборът на народа" - не само заради това, че носи името на националния герой Васил Левски, но и заради аурата, която обитава на "Герена".

Успехите на Левски не закъсняват и днес "сините" имат най-богатата витрина, в която присъстват 26 титли на България, 25 национални купи и общо 73 завоювани трофея. Богатата клубна история на Левски обаче пази любопитни спомени и извън трофеите. Връщайки се назад в годините, ще открием, че Левски е участвал в уреден мач срещу... два сома.

Да подкупиш Левски с два сома

Правилно прочетохте - гранд от калибъра на Левски е приемал подкуп от прясно уловена риба. Или поне така твърди бившият президент на Българския футболен съюз Валентин Михов, който независимо, че е привърженик на ЦСКА, е бил акционер в Левски по времето на Томас Лафчис. Той е правил и дарения към "сините", но и е разказвал за мач, в който Левски е бил подкупен за два сома.

Събитията се развиват през 70-те години на ХХ век, когато Вальо Михов е студент в Свищов и се състезава за местния Академик (Свищов). През лятото на 1976 година Академик за първи път в историята си влиза в елита на България, а с принос за промоцията в "А" група е и Михов. "Студентите" се справят добре в дебюта си в елита на България, а в края на сезона се изправят срещу столичния гранд Левски, който тогава носи името "Левски-Спартак".

Над 30 000 фенове гледат "уредения" мач между Академик (Свищов) и Левски

Двубоят в Свищов събира над 30 000 фенове, макар и капацитетът на стадиона да е два пъти по-малък, а населението на Свищов тогава е горе-долу колкото публиката на мача. Валентин Михов си спомня, че в този мач и Левски, и Академик се нуждаят от точка и си стискат ръцете за равенство срещу два сома, уловени в Дунав. "Сините" се съгласяват на подкупа в натура, тъй като знаят, че Академик няма какво повече да им предложи.

Спомените на Валентин Михов за равенството с Левски

"Бяхме бедно дружество, къде ти пари за купуване на мачове?", спомня си Вальо Михов. "Нямахме стотинка. Можехме да им дадем един-два сома", добавя бившият футболист. Мачът завършва без голове - равенство 0:0, което удовлетворява и двата отбора: Левски става шампион, докато Академик (Свищов) оцелява в елита на България, завършвайки 13-и от 16 отбора.

Дали наистина два сома са накарали Левски да не победи Академик в Свищов, е въпрос, на който трудно може да се даде категоричен отговор. Такива обаче са разказите и твърденията на Валентин Михов, който взима участие в онзи мач и е видял събитията от първо лице. Тази история обаче остава една от най-забавните във фолклора на родния футбол.

Хареса ли ви историята? Още много подобни, рядко разказвани истории от близкото и далечно минало можете да видите в следните рубрики: 

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички