Европейско първенство по футбол 2008: Старт на испанската доминация


Европейско първенство по футбол 2008: Старт на испанската доминация
Снимка: Guliver/GettyImages

8062 0

13-ото европейско първенство по футбол се провежда в Австрия и Швейцария. Това е второто издание на турнира, което е домакинствано от две страни, след първенството през 2000 г., чиито домакини са Белгия и Холандия. Градовете домакини са осем, по четири в двете държави.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Градовете:

Австрия

Виена, стадион „Ернст Хапел“, капацитет 53 000

Залцбург, стадион „Валс-Зиценхайм“, капацитет 31 000

Инсбрук, стадион „Тиволи Ной“, капацитет 30 000

Клагенфурт, стадион „Хипо-Арена“, капацитет 32 000

Швейцария

Базел, стадион „Санкт Якоб Парк“, капацитет 42 000

Берн, стадион „Стад дьо Сюис“, капацитет 31 907

Женева, стадион „Стад дьо Жьонев“, капацитет 31 228

Цюрих, стадион „Лецигрунд“, капацитет 30 000

Квалификациите:

50 отбора участват в квалификациите за първенството, като са разпределени в седем групи. Първите два отбора от всяка група, заедно с домакините от Австрия и Швейцария, оформят шестнайсетте тима, които са разпределени в четири групи от по четири. България е в квалификационна група заедно с отборите на Холандия, Румъния, Беларус, Албания, Словения и Люксембург. Треньор на „трикольорите“ е Христо Стоичков, а само една точка ни разделя от холандците, които заемат второ място в крайното класиране и заедно с Румъния отиват на първенството. Големите липсващи в Австрия и Швейцария са шампионът от 1992 г. Дания, както и Англия.

Групите:

Група А противопоставя отборите на Португалия, Чехия, Турция и Швейцария. С две победи „селесао“ се класира напред, докато „кръстоносците“ отпадат след първите два кръга. Чехия и Турция в пряк двубой помежду си решават кой да е другият отбор, който се класира напред. Финалистите от Евро 96 водят с 2:0 до 75-та минута, когато южните ни съседи правят феноменален обрат и бият с 3:2.

Вечният фаворит Германия е в сравнително лесната група B заедно с Хърватия, Полша и Австрия. „Шахматистите“ сензационно печелят и трите си мача и заемат първото място в групата, а Германия след две победи преминава към четвъртфиналите без напрежение.

Желязната група C противопоставя три шампиона – Холандия, Франция и Италия, заедно със силния отбор на Румъния. „Петлите“ тотално разочароват след като постигат само една точка след нулево равенство с Румъния и отпадат безславно от турнира. Италия се промъква напред в техен стил, въпреки че губи първия си мач с 0:3 от Холандия. Холандия печели групата категорично с три победи.

Група D противопостави европейския шампион Гърция, Русия, Швеция и един от фаворитите на първенството – Испания. „Ла фурия“ печели и трите си мача и безапелационно се класира за четвъртфиналите. Гърците от своя страна разочароват тотално, като записват кръгла нула. Русия и Швеция решават второто място с мач помежду им на стадиона в Инсбрук. „Сборная“ печели с 2:0 след голове на Павлюченко и Аршавин и преминава напред в турнира.

Четвъртфинали:

На 19 юни в Базел Германия и Португалия сътворяват истински футболен шедьовър. Роналдо и компания отстъпват на събудилата се Германия с 2:3, а попаденията за Бундестима вкарват Швайнщайгер, Клозе и Балак. Русия впечатлява футболна Европа и изненадва неприятно фаворита Холандия с тотален футбол, какъвто до този момент практикуват "лалетата". Хърватите и турците спретват уникален спектакъл, като Класнич дава аванс за тима на Славен Билич в 119-ата минута, а Семих изравнява в 122-ата, като реферът Роберто Розети не позволява секунди преди това смяна на хърватите. След дузпите ликуват турците. Дузпи решават и последния четвъртфинал, където испанците показват по-здрави нерви от италианците.

Полуфинали:

На полуфиналите Германия побеждава Турция с 3:2 след уникална футболна драма, като в герой се превръща Филип Лам, който вкарва победен гол в 90-ата минута. Испания пък разбива изненадващо лесно Русия с 3:0 и така предстои финалът във Виена.

Финал, 29 юни 2008 г., Виена

Финалът не предлага много качествен футбол, като един гол решава всичко. В 33-ата минута Фернандо Торес пронизва Йенс Леман и това се оказва достатъчно за „иберийците“ да триумфират със сребърната амфора. Този успех е само началото на доминацията на испанския отбор, който две години по-късно печели световното първенство в ЮАР.

Германия - Испания 0:1

0:1 Торес (33)

Германия: Леман, Фридрих, Метцелдер, Мертезакер, Лам (Янсен), Фрингс, Хитцелшпергер (Курани), Швайнщайер, Балак, Подолски, Клозе (Гомес). Треньор: Льов

Испания: Касийяс, Рамос, Марчена, Пуйол, Капдевийя, Сена, Иниеста, Чави, Фабрегас (Алонсон), Силва (Касорла), Торес (Гуиса). Треньор: Арагонес

Съдия: Роберто Розети (Италия)

Стадион: "Ернст Хапел", 53 000 зрители

Голмайстор на финалите: Давид Вийя (Испания) с 4 гола

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички