Радослав Цонев - един чист неизказан талант, лъв и бомбаджия в Италия


Радослав Цонев - един чист неизказан талант, лъв и бомбаджия в Италия
Снимка: Instagram

14258 0

 

В последните 4 години полузащитникът Радослав Цонев кръстосва италианските терени и, тъй като игра предимно в Серия С или Серия Б, само големите му фенове и близките му хора знаят как се разви кариерата му, какво мислят за него на Ботуша и с какво ще бъде запомнен там, след като записа почти 100 мача в Италия. Той носи фланелките на Лече, Витербезе и Монополи и навсякъде заслужи поне няколко хубави думи за себе си.
Най-големият му фен изглежда е спортният директор на новака в Серия А Специя - Мауро Мелузо, който забелязва Радослав докато е директор в Лече. "За първи път видях Ради през септември 2013 бг., по време на мача между Италия и България до 19 години. Бях поразен от него и Вутов, но той бе купен от Удинезе", разкри Мелузо пред журналиста Джанлука Ди Марцио. Три години той продължава да следи младия българин, който го е впечатлил. "Дори отидох в дома му! Там бяха и родителите и брат му. Веднага след като се разбра, че няма да поднови договора си с Левски София, започнах да работя, за да го взема в Лече. Когато всичко изглеждаше готово, преследването на Цонев не бе свършило. Първата среща с агента му не мина добре, бях много ядосан и за миг реших да се откажа. Решаващият фактор беше намесата на адвокат Саверио Стичи Дамиани (почетен президент на Лече, бел.ред.), който, знаейки колко уважвам Радослав, ме подтикна да завърша сделката, без да спестявам никакви разходи", обяснява директорът.

В последните 4 години полузащитникът Радослав Цонев кръстосва италианските терени и, тъй като игра предимно в Серия С или Серия Б, само големите му фенове и близките му хора знаят как се разви кариерата му, какво мислят за него на Ботуша и с какво ще бъде запомнен там, след като записа почти 100 мача в Италия. Той носи фланелките на Лече, Витербезе и Монополи и навсякъде заслужи поне няколко хубави думи за себе си.

Най-големият му фен изглежда е спортният директор на новака в Серия А Специя - Мауро Мелузо, който забелязва Радослав докато е директор в Лече. "За първи път видях Ради през септември 2013 г., по време на мача между Италия и България до 19 години. Бях поразен от него и Вутов, но той бе купен от Удинезе", разкри Мелузо пред журналиста Джанлука Ди Марцио. Три години той продължава да следи младия българин, който го е впечатлил.

"Дори отидох в дома му! Там бяха и родителите и брат му. Веднага след като се разбра, че няма да поднови договора си с Левски София, започнах да работя, за да го взема в Лече. Когато всичко изглеждаше готово, преследването на Цонев не бе свършило. Първата среща с агента му не мина добре, бях много ядосан и за миг реших да се откажа. Решаващият фактор беше намесата на адвокат Саверио Стичи Дамиани (почетен президент на Лече, бел.ред.), който, знаейки колко уважавам Радослав, ме подтикна да завърша сделката, без да спестявам никакви разходи", обяснява директорът.

Футболният познавач определя Цонев като "полузащитник с визия за гола". "Ради е надарен със страхотна техника и индивидуалност, плюс това знае как да борави много добре с топката. Извън терена е спокоен, мислиш си, че и там ще е същият човек, който се бие като лъв в средата на терена, но си изненадан", допълва Мелузо.

В Италия разказват, че още от първите месеци талантът и класата на българина са били оценени от феновете на "джалоросите". Двата му гола, донесли победите над Таранто и Юве Стабия, са решаващи. Така младокът носи на тима 6 точки в последните си 2 мача. Попадението му срещу Таранто е "бомба" извън наказателното поле. По това време треньор на тима е Паскуале Падалино, който го пуска и като полузащитник, и като плеймейкър. В края на първата си година в Саленто Цонев има 28 мача, 4 гола и 2 асистенции.

На следващата година Лече е с нов треньор - Фабио Ливерани, който му вдъхва увереност веднага и го пуска в игра още в първия си мач начело - срещу Катандзаро. Ливерани го включва няколко пъти като плеймейкър в схемата си 4-3-2-1. Следва обаче период, в който Ради е на пейката. Това му действа мобилизиращо и когато се завръща в състава през ноември 2017-а - в мача срещу Сиракуза, избухва с фантастичен гол. Този гол завинаги остава в паметта на феновете. Цонев го обяснява така: "Със сигурност, когато не играете много, сте по-мотивирани и концентрирани да покажете вашите качества". 

През 2019 г. за първи път е преотстъпен - пращат го във Витербезе. Престоят му там е определян като "добър", след като тимът се спасява от изпадане и дори печели Купата на Италия за Серия С. Изданието pianetalecce.it обобщава първото му преотстъпване така: "Чист неизказан талант, способен да изиграе отлично първенство във Витербезе, когато в 26 мача вкара 3 гола и даде 2 асистенции". 

2020-а халфът също изкарва под наем, този път в Монополи. Всъщност, годината е сложна. Знаете, че първенствата по целия свят бяха спрени за няколко месеца заради пандемията от коронавирус. Радослав записва 6 мача, но в Италия пишат, че е бил "едно от действащите лица на историческото изкачване към завръщането в Серия Б". Заради прекъсването на първенството обаче "той не успя да се възползва от важна възможност, която най-накрая да го изведе на бял свят". В крайна сметка Монополи играе плейоф за влизане в Серия Б срещу Тернана, но губи с 0:1. Българинът влиза в 80-ата минута, но само за да отпусне разочаровано глава след последния съдийски сигнал.

Когато неотдавна питат Цонев за мечтите му, той отговаря с лекота: "Един ден да нося фланелката на националния си отбор: за да направя това, аз определено се нуждая от приемственост с Лече, но преди всичко трябва да завладея Серия Б с тази фланелка". Засега никоя от тези мечти не е реализирана. Но националният отбор изглежда по-близо, ако вместо да спечели титлата в Серия Б Ради помогне на Левски първо да оцелее, а после и да радва привържениците си с игра и резултати.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички