Историята за футболните обувки


Историята за футболните обувки
Снимка: Getty Images

2611 0

Първият чифт футболни обувки, отбелязани в историята, са тези, направени за краля на Англия Хенри VIII, който поръчва чифт през през 1526 г. за Големия си гардероб “Great Wardrobe“. Преди 1891 г. не е било позволено никакъв елемент да изпъква от обувките на футболистите, след което е направена промяна и е одобрено използването на малки шипове или барове и така са родени футболните обувки.

Едва през 50-те години на миналия век Adidas представя обувки със сменяеми винтове, които са направени от гума или пластмаса, и от тогава в зависимост от времето и условията на терена, играчите могат да използват различни шипове на един и същи чифт футболни обувки.

Оригиналните обувки са били тежки и с висок глезен. По-леките футболни обувки, с по-малка защита стават популярни в Южна Америка и Южна Европа, където терените са били по-малко кални и по-твърди и този стил в крайна сметка започва да се използва навсякъде.

Обувките се произвеждат само в черен цвят в продължение на много години. Напоследък футболните обувки се произвеждат с нови технологии и материали и са във всеки възможен цвят. Популярността на футболните обувки е голяма и се използва за модни и потребителски цели.

Хронология на историята

В началото на 20-ти век футболът става все по-популярен, особено в Англия. Повечето хора играят с работни обувки, които са много твърди и тежки и не са предназначени за бягане или ритане, те често имат стоманени капачки отгоре, като представете си ритнете съперника си в процеса на игра, меко казано няма да се почувства много приятно.

На по-късен етап в долната част на обувката са били поставяни метални щипки или шипове, така че играчите да имат по-голяма устойчивост и да не се плъзгат. По-късно през този период първите официални футболни обувки са направени от кожа, те са били тежки и дебели и са стигали до глезена си. Тежали са около половин килограм и теглото им се е удволявало, когато са мокри.

В периода от 1900 до 1940 г. по време на войната, футболните обувки остават почти същите, като Valsport и Gola (първоначално известни като Bozeat) стават популярни марки през тези години.

През годините от 1940 до 1960, Втората световна война завършва и дизайнът на футболните обувки се променя драстично. Те стават по-леки и гъвкави, идеята за създаване на обувки, предназначени единствено за защита, е отпаднала и акцентът е насочен върху лека и пъргава обувка, която позволява по-добро ритане и отскачане. В края на този период се появява по-лека от всякога до това време обувка, с по-ниска горна част и по-голяма гъвкавост.

Цветовете на обувките са въведени през седемдесетте години, така че играчите са имали възможност да избират различни цветове, а не само черно.

Осемдесетте години бяха времето на раждането на съвременната класика на играта, като Copa Mundial и Puma King бяха популярни модели за краката на играчите, избраният материал беше кожа, като са проектирани както за комфорт, така и за изпълнение.

През деветдесетте години, производителите на футболни обувки плащаха на професионалните футболисти, да носят обувките им. В средата на деветдесетте години са създадени най-известните футболни обувки в света, Adidas Predator. Тези футболни обувки набират изключителна популярност в целия свят. Nike също не отстъпва с въздействието си на пазара, с обувките Tiempo Premier, които се носят от много играчи на Световното първенство през 1994 г. в САЩ, включително и на финала.

През този период разликата не е в цвета, размера и формата, а в бутоните, които са използвани в долната страна на обувката. Подметката е проектирана да бъде по-гъвкава и да позволява на футболиста повече движение, отново Adidas Predators бяха доминиращият играч в тази област, а Nike Mercurial продължи съревнованието като скоростна обувка. През 00-те години с въвеждането на лазерна технология, за първи път обувките можеха да бъдат персонализирани изцяло.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички