Фарсът Евро 2020: Бе ли УЕФА "запазила" трофея за "домакина" Англия, преди да се намеси Италия?


Фарсът Евро 2020: Бе ли УЕФА "запазила" трофея за "домакина" Англия, преди да се намеси Италия?
Снимка: Getty Images

3249 0

Европейското първенство по футбол предложи много емоционални моменти и задоволи зажаднелия запалянко, който го очаква една година повече от предвиденото заради пандемията от коронавирус. В крайна сметка Италия спечели втората си европейска титла след тази през 1968 година, побеждавайки на финала Англия, която отново не успя да прибави този трофей в колекцията си.

Конспиративните теории за Англия на Евро 2020

Мнозина обаче се усъмниха във феърплея в това състезание, както и в намеренията на УЕФА. Конспиративните теории, че турнирът е бил "запазен" за "трите лъва" нарастваха все повече с всеки изминал двубой, за да стигнат своята кулминация преди големия финал на "Уембли" в Лондон, когато издания като "Гадзета дело Спорт" избухнаха със заглавия, че всичко е предрешено.

В крайна сметка Гарет Саутгейт и компания не спечелиха трофея, но бяха много близо до това, като загубиха след изпълнения на дузпи във финалния сблъсък, завършил 1:1 в редовното време. Последваха нападки на Острова за споменатите конспиративни теории, но истината е, че всъщност те далеч не бяха безпочвени.

Факт е, че Англия бе отборът, който пропътува най-малко километри в тази налудничава насред пандемия идея Европейското първенство по футбол да се проведе в над 10 различни държави. Някои отборите пътуваха над 10 хиляди километра, но не и "трите лъва", които играха всеки един мач по пътя до финала... у дома, на "Уембли". Изключение прави само четвъртфинала срещу Украйна.

Така англичаните не само, че не страдаха от неприятната умора от постоянния път, но и дежурно получаваха подкрепата от своите привърженици, а и играеха на до болка позната тревна настилка. 

Разочарованието за Дания срещу Англия

Дойде време за полуфинала с Дания. На "Уембли", разбира се. В него двата тима завършиха наравно 1:1 в редовното време и изглеждаше сякаш трудно "трите лъва" ще пробият добрата защита на противника. В продълженията обаче бе отсъдена дузпа (104'). Изстрелът на Хари Кейн бе спасен от Каспер Шмайхел, но при добавката английският нападател я вкара в опразнената врата.

Решението на главния съдия бе много силно критикувано. Той отсъди дузпа за нарушение срещу Рахийм Стърлинг, но повторенията ясно показаха, че това е твърде, твърде пресилено. Мнозина бяха убедени, че ВАР ще се намеси и ще отмени решението, но това не се случи. А на Евро 2020 вече бяхме видели как далеч по-убедителни дузпи не биват дадени, дори и след намеси на ВАР.

Един от големите доводи защо УЕФА би искала да подари първа европейска титла на Англия бе позицията на правителството и на министър-председателя Борис Джонсън по важна тема. Той се обяви твърдо против идеята шест от топ клубовете във Висшата лига да се отделят към Суперлигата на Европа. УЕФА и ФИФА "полудяха", когато проектът се задейства и клубовете обявиха намеренията си, но именно англичаните първи напуснаха, а ключова роля за това изигра и Джонсън.

Едва ли някога ще разберем със сигурност дали Евро 2020 е било "капарирано" за Англия, още повече, че в крайна сметка "трите лъва" не съумяха да се възползват от безспорните бонуси, а безапелационната Италия напълно заслужи успеха си.

Самото Евро 2020 се е гледало от над 5 милиарда души, а финалът Англия - Италия постави и нов рекорд.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички