Барселона - Наполи в Лига Европа: Как УЕФА получи солиден и случаен довод за алчната си глупост?


Барселона - Наполи в Лига Европа: Как УЕФА получи солиден и случаен довод за алчната си глупост?
Снимка: Getty Images

5159 0

Години наред вторият по сила европейски клубен турнир Лига Европа е много, много далеч и по приходи, и по генериран интерес в сравнение с Шампионска лига. Голям процент от футболните запалянковци пренебрегват състезанието, освен ако любимият им отбор не участва, като дори тогава не са малко тези, които не са особено ентусиазирани от възможността тимът им да го спечели (освен ако нямат сериозна нужда например, за да играят в Шампионска лига през следващия сезон).

Чудесен пример е за това е Барселона и реакцията на феновете, когато отборът се запъти натам за първи път от над 10 години. По-голямата част от тях го приеха като срам, отколкото като по-добър шанс за трофей през сезон, в който е съвсем реална заплахата каталунците да останат с празни ръце. Тук-таме се обаждаше по някой фен, който напомняше в онези тежки момент, че с онази игра отборът не е никак сигурен за топ 4 в Ла Лига и Лига Европа може да се окаже единственият път към Шампионска лига за сезон 2022/23. Сега положението далеч не изглежда по този начин, но това най-много да отблъсне още някой привърженик на "блаугранас" от зоркото следене на представянето на тима в това състезание.

И ето, че още първото изпитание за Барселона се случи да е изключително тежко. Каталунците са сякаш нов отбор в сравнение с отпреди месеци, но срещу тях се изправя тим с амбиции за шампионската титла в Италия - третият в Серия А Наполи, който в последните пет шампионатни мача има само победи и едно равенство, дошло срещу шампиона Интер (и е на само две точки от върха).

Този мач със сигурност ще привлече повече интерес от поне 5 от осминафиналите в Шампионска лига, но истината е, че Лига Европа ще остане далеч от най-престижния европейски клубен турнир. Какво да кажем за Лигата на конференциите? Създаването му далеч не се хареса на по-голямата част от запалянковците. Състезание имало за цел най-вече две неща - да засили интереса към Лига Европа, както и да даде повече шансове за изява на по-малките клубове. А не за да се генерират и развъртат повече пари.

Куриозно от УЕФА скочиха на планувата Суперлига на Европа с доводите, че убива футбола и разделя още повече големите клубове от малките. Когато обаче става въпрос за Лигата на конференциите - тя не ги разделя, тя дава шанс на малките клубове.

И - магия! Действието на УЕФА е толкова гениално, че още след първия сезон на Лигата на конференциите се оказва толкова успешно. В Лига Европа има много силни отбори и още на 1/16-финалите се оформя сблъсък от рода на Барселона - Наполи. Заедно с каталунците от Шампионска лига пристигнаха грандове като Борусия Дортмунд, Аталанта и Севиля, така че качествени сблъсъци със сигурност ще има още до края.

Изглежда никак не невъзможно в Лигата на конференциите да се случи също нещо, което от УЕФА да използват като довод, че решението им е било гениално. А именно - трофеят да не бъде спечелен от някой от грандовете (Рома, Олимпик Марсилия, Лестър), а от някой по-малък отбор. Все пак няма нужда да се запитваме с каква мотивация биха играли играчите на Ласк например в сравнение с тези на Олимпик Марсилия или Рома.

Така се ражда железен довод номер 2 за една от "големите" причини за новосформирания турнир Лига на конференциите - печели го някой по-малък отбор, който никога не се е докосвал до трофей от европейските клубни турнири. А това нямаше да е възможно, ако от УЕФА не му бяха дали шанс (както и на останалите по-малки клубове, за които се "грижи"), създавайки този турнир.

Дербито Барселона срещу Наполи безспорно е добра новина за турнира Лига Европа. Какво общо обаче има УЕФА с това, че каталунците бяха напуснати от Лионел Меси и години наред бяха управлявани по неадекватен начин, за да се стигне до падението през тази кампания, а впоследствие и намесата на съдбата, за да ги събере в мегасблъсък за 1/16-финалите с Наполи (както и че неаполитанци не си спечелиха групата, за да играят директно на 1/8-финал)?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички