По-добре в Миньор Перник: Защо "Златната топка" за Лионел Меси бе гавра с футбола и невиждан прецедент?


По-добре в Миньор Перник: Защо "Златната топка" за Лионел Меси бе гавра с футбола и невиждан прецедент?
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images

4912 0

Суперзвездата на световния футбол Лионел Меси спечели немислимата осма "Златна топка" в кариерата си. Изключително постижение, което едва ли някога ще бъде доближено. По традиция, в последните години имаше куп критики около връчването на наградата.

Сякаш те бяха най-засилени покрай хегемонията на Меси и Кристиано Роналдо, когато според мнозина играчи като Шави, Уесли Снайдер, Мануел Нойер, Франк Рибери и други бяха ощетявани заради медийния шум около двамата големи.

След Осмата за Лео такива не се забелязваха в подобен мащаб. Дали призът, връчван за най-добър футболист - най-ценният такъв на индивидуално ниво в този спорт, просто не загуби своята тежест? Може би породи апатия у голяма част от привържениците.

С какво тазгодишната "Златна топка" се различава от наградата за най-добър футболист на Световното първенство в Катар през 2022 година? Отговорът е прост - с нищо. Няма никакво съмнение, че именно Меси бе най-силният на Мондиала в Катар, но нима да си най-добър за един месец (когато дори не всеки футболист има шанс за изява поради една или друга причина) означава, че си бил най-добрият за... един сезон, една година?

За втори път в историята на наградата тя бе връчена, базирана на резултатите през сезона, а не на постигнатото през календарната година. Иначе казано - от 1-ви август 2022 година до 31-ви юли 2023 година.

Лионел Меси през сезон 2022/23

За този период Лионел Меси изигра общо 41 мача с ПСЖ, в които вкара 21 попадения (16 от които - във френската Лига 1, едва 4 в Шампионска лига). За сравнение - цели 9 играчи имаха повече голове във френското първенство, като водещ голмайстор бе Килиан Мбапе с 29, следван от... Александър Лаказет с 27.

В Шампионска лига Лео бе безличен за парижани. Той вкара общо три гола срещу Макаби Хайфа, както и един срещу Бенфика. Не успя да се разпише в два почти пълни мача срещу Ювентус в групите (в единия бе заменен в 84'), а на осминафиналите игра през всички минути срещу Байерн Мюнхен, когато неговият тим отпадна безславно без дори да отбележи гол.

И след това премина в Интер Маями. Отбор, който към днешна дата се намира на 1478-о място в света. За сравнение - българският Миньор Перник се намира с цели 42 места по-нагоре - заемайки 1436-ата позиция. Но е факт, че Меси започна ударно в Интер Маями с гол след гол, с който спасяваше тима си. Факт е и че за първи път в историята играч от МЛС спечели "Златната топка".

Ерлинг Холанд през сезон 2022/23

Другият кандидат бе записалият златен требъл с Манчестър Сити Ерлинг Холанд. Почупил рекордите в английската Висша лига (36 гола в 35 мача) и осигурил така безценния първи триумф в Шампионска лига (12 гола в 11 мача).

В посочения за "Златната топка" период Холанд не взе участие в много мачове за националния отбор на Норвегия. Игра само в четири срещи, като в тях се разписа общо четири пъти. Не бе на Световното първенство в Катар. Но и заради това не заслужаваше да спечели наградата за най-добър играч от Мондиала.

Напомняме само още един любопитен факт - бонус. За "играч на мача" във финала между Франция и Аржентина бе избран... Лионел Меси. Остава въпросът дали някога ще доживеем футболист да вкара хеттрик на финал на световно първенство и да не спечели приза за най-добър играч в срещата. Оставяме настрана и цялостното представяне на Мбапе в Катар.

Автор: Кристиян Иванов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички