Левски на Костов "изравни" Мъри: Ще го последва ли и към провала?


Левски на Костов "изравни" Мъри: Ще го последва ли и към провала?
Снимка: снимки Lap.bg/колаж: Sportlive.bg

11868 0

Левски на Николай Костов е различен. Отборът е по-атакуващ, по-зрелищен за гледане и, на този етап, по-харесван от повечето фенове на отбора. Въпреки липсата на попълнения на някои постове, изискани от треньора, "сините" продължават да впечатляват с играта си, а фенската подкрепа рядко е била по-силна, особено през последното десетилетие. 

Под ръководството на Костов играчи като Митков, Краев, Патрик-Габриел Галчев и други израснаха, а бразилското трио в атака изглежда като (може би) най-заплашителната офанзивна формация в елита. 

Емоциите от европохода обаче отминаха окончателно, а въпреки атакуващата игра в Левски е време да се обърне сериозно внимание на резултатите. 

Идентични резултати с предходния сезон 

След 12 изиграни мача Костов и Стоилов са с абсолютно равни показатели - 7 победи, 2 равенства и 3 загуби. За този период Левски на Мъри вкара 1 гол по-малко (20 срещу 21), но и допусна 3 по-малко. 

След 12 кръга: Левски и на Стоилов, и на Костов с еднакъв актив

Една от разликите при "сините" идва в представянето в "големите мачове", като срещу Лудогорец и ЦСКА Стоилов спечели 4 точки, докато през този сезон (до момента) срещу тези съперници е взет само 1 пункт. Другата разлика обаче е в полза на Костов - по-дълъг и успешен поход в Европа. 

Кризата при Мъри 

Точно по това време преди година жестока игрова криза удари Левски. От 14-тия кръг нататък "отбора на народа" не успя да спечели в 8 поредни срещи, а и беше елиминиран за Купата на България. Именно във финалните акорди на есенния дял от шампионата беше загубен и всякакъв шанс за трофей, а Стоилов започна да се занимава повече с критики към ръководството и да се оправдава за резултатите с лоши терени. 

Сега идва моментът, в който Костов може окончателно да спечели и "скептиците" на своя страна. Но за целта няма да стигне само атрактивната игра.  

Сериозни съперници - време е за сериозни резултати 

През следващите седмици Левски на Костов трябва да покаже, че може да печели мачове срещу отбори от своя ранг. Досега през сезона "сините" нямат победа над отбор в топ 8 на класирането (3 загуби, 2 равенства). А предстоят мачове именно с такива съперници. 

Черно море е големият тест за Левски на старта на финалния есенен спринт

Черно море е първото препятствие, като в неделя "моряците" ще акостират на "Герена" в опит да останат единственият непобеден тим в efbet лига. Дълги години варненци не можеха да спечелят в София, но в последните 5 мача на "Георги Аспарухов" записаха 2 победи. След "моряците" съперниците остават сериозни - гостувания в Стара Загора, Кърджали и Бистрица. И, независимо как играе, Левски на Костов е време да влезе в серия от победи. За целта обаче треньорът трябва да разреши няколко проблема. 

Ребусите пред Костов 

Левски е отборът, създал най-много положения в Първа лига, но 3 тима са вкарали повече попадения от "сините". В атака липсва постоянство, а някои от мачовете с непретенциозни съперници бяха спечелени в последните минути, понякога с куриозни голове. В Левски все още не могат да намерят лек срещу пропуските, а предвид серията от тежки мачове "сините" фенове ще се надяват, че по време на паузата в шампионата е открита формулата за реализиране на повечето ситуации. 

Един от големите проблеми на Левски е, че създава, но не реализира положения

Вторият притеснителен проблем при столичани е липсата на постоянство. Най-дългата серия от победи до момента е 3, което предвид съперниците е незадоволително. Сега е етапът, в който Левски на Костов трябва да докаже, че може да постига и резултати и да се намеси сериозно в битката за титлата. 

Не на последно място са резултатите срещу отборите от първата половина на класирането. Срещу ЦСКА Пламен Андреев допусна фатална грешка за крайното 1:1. Срещу Лудогорец "сините" бяха ощетени сериозно от съдията. Във всеки мач може да се намери причина защо столичани не са спечелили, но негативните резултати се трупат. Крайно време е грешките да бъдат ограничени и точковият актив срещу топ отборите да бъде увеличен. Защото, ако Левски влезе в слаба серия, подобна на миналогодишната, никой няма да даде на Николай Костов картбланша, с който се ползваше Станимир Стоилов. 

Ако разреши проблемите в Левски, Костов може да се превърне в легенда още в края на сезона

Реална възможност 

Въпреки 3-те загуби до момента, Левски е на 7 точки от върха (и с мач по-малко спрямо Локо Пловдив и Черно море). "Сините" са само на 2 точки от ЦСКА и равен брой с Лудогорец (но и мач повече). "Смърфове" и "моряци" едва ли могат да държат същото темпо през целия сезон, а и шампионът, и "червените" демонстрираха колебания до момента. 

За да е реален претендент Левски обаче, резултатите трябва да се превърнат в най-важната мисия на тима. Затова и финалният есенен спринт ще покаже колко е израснал отборът под зоркото око на Николай Костов. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички