Скандал след скандал: Защо Ла Лига води по брой червени картони в големите европейски лиги?


Скандал след скандал: Защо Ла Лига води по брой червени картони в големите европейски лиги?
Снимка: Getty Images/Guliver

2537 0

Напрежението в испанския футбол е изключително голямо относно въпроса за съдиите, като клубовете публично изразяват своето несъгласие и недоволство от съдийската група и настояват за промени.

Президентът на Севиля Пепе Кастро заяви: "Не направихме изявление за забавление, направихме го, защото се случват неща, които не са нормални". Изгонването на играчи се превърна в основен източник на спорове със съдиите, задминавайки дори въпроси като VAR и игра с ръка. Напрежението се допълва от делото "Негрейра", което допълнително обтегна отношенията между различните страни. Тази ситуация на конфликт идва само месеци преди преговорите за новото споразумение за съдиите в Ла Лига за следващите сезони.

Червени картони в Ла Лига в сравнение с Висшата лига, Серия А, Бундеслигата и Лига 1

Играчите и треньорите твърдят, че съдиите в Ла Лига вдигат червени картони по-бързо от тези в други лиги. Например Испания извади 112 червени картона в сравнение с 81 в Лига 1. Учудващо, комбинирането на броя червени картони, показани в Серия А, Бундеслигата и Висшата лига, няма да достигне общия брой на Испания. Това сравнение е особено неблагоприятно за испанския шампионат, когато се сравнява само с английския първенец, който има 84 изгонвания по-малко.

Докато Испания традиционно е сред страните с най-голям брой показани картони, то през този сезон се наблюдава значително увеличение на броя на изгонванията. Въпреки това Луис Медина Канталехо, шефът на испанските рефери, предупреди през август, че защитата на футболистите е приоритет. А някои действия, които доведоха до контузии, бяха пропуснати през предходния сезон.

Оценка на червените картони и контузиите

Данните изглежда подкрепят тази позиция, като в Ла Лига има най-малко контузии в Европа - 345. Висшата лига и Бундеслигата, двете състезания с най-малко изгонвания, имат най-много травми - съответно 581 и 615. Въпреки че имаше изключения от тази тенденция през последните години, лигите с по-малко червени картони са склонни да имат повече наранявания. Също така е важно да се анализира дали изгонванията компенсират почивните дни, като играчите от Висшата лига прекарват 6, 452 дни повече встрани от играчите от Ла Лига този сезон. През последните пет години футболистите в Англия са претърпели 739 наранявания повече и са прекарали 29 627 дни повече във възстановяване, отколкото техните испански колеги.

Въпреки критиките и натиска, Медина Канталехо повтори подкрепата си за критериите, следвани от реферите на Ла Лига в интервю за AS. Според него защитата на играчите е основен приоритет на испанските рефери, дори ако това означава изваждане на повече червени картони от други лиги.

Той заяви, че съдиите от Ла Лига са постигнали напредък в защитата на играчите през сезона и са длъжни да гарантират безопасността на играчите като спортисти и ценни активи на футболните клубове. Той също така спомена, че броят на сериозните наранявания, дължащи се на насилствени удари, е намалял значително. Въпреки критиките, той е убеден, че данните подкрепят неговото убеждение и че политиките, следвани от реферите, са за доброто на състезанието.

По-малко толерантни ли са съдиите от Ла Лига към протестите?

Големият брой червени картони в Ла Лига не може да се дължи единствено на целта играчите да бъдат предпазени от контузии. Въпреки че повечето червени картони се дават за нарушения, включително сериозна груба игра и предотвратяване на очевидни възможности за гол, има и значителен брой втори жълти картони. Като 43 от общо 112-те червени картона са дадени по тази причина. От тях 11 са за обиди, седем за протест срещу съдията и два за спорове между играчи, според OPTA.

За разлика от тях във Висшата лига само двама играчи са били изгонени заради протест срещу съдията или използване на нецензурен език. Това е едно от основните оплаквания от страна на играчите и треньорите на LaLiga, които смятат, че реферите са по-малко толерантни към протестите, отколкото бяха, което води до издаването на повече втори жълти картони.

Освен това клубовете не са доволни от санкциите, наложени съгласно така наречения "закон за мълчанието". Той наказва играчи с четири до дванадесет мача отстраняване, ако правят изявления след мача, които критикуват или имат обидно отношение към съдиите. Асоциацията на играчите призова това правило да бъде отменено с аргумента, че нарушава правото на играчите да изразяват мнението си. От CTA отрекоха това, заявявайки, че винаги ще приемат критики, дори и най-суровите, стига да не поставят под съмнение честта им или да ги обвинят в предумишлени пристрастия към определен отбор.

Стилът на игра във Висшата лига

Друг въпрос около двубоите в Испания е скоростта на игра, която е по-бавна от тази в други лиги. Ефективно време от около 52 минути на мач, което оказва влияние върху зрелището. Борбата между отбори и рефери е около това кой е виновен за това. Шефът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне наскоро изтъкна, че в Англия има по-динамичен начин на съдийство, който позволява повече контакт, докато в Ла Лига играта е по-бавна. Някои обвиняват треньорите и играчите, че губят време в последните минути със симулации и постоянни фалове. Броят на изгонванията може да повлияе на темпото на играта, но изглежда, че това не е така във Висшата лига.

Въпреки че има по-малко червени картони, те се наказват по-строго от администрацията. Например, изгонването за сериозен фал е забрана за три мача (четири, ако има повторно нарушение) във Висшата лига, докато в Испания е само един. Освен това, вторият цикъл на натрупване на жълти картони се наказва с два мача във Висшата лига срещу един в Ла Лига. Въпреки тези разпоредби обаче, които биха могли да ограничат времето за игра на футболистите, в английския първенство се провеждат най-много оспорвани дуели (58 900). Друг спор, който се води от години в Ла Лига е за липсата на гол-лайн технология. Нещо, което вече отдавна е въведено в Англия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички