След почти 36 години: Време е за втори български дебют в НБА


След почти 36 години: Време е за втори български дебют в НБА
Снимка: Getty Images

6243 0

Сезонът в НБА започна през изминалата нощ, но за България кампанията започва след по-малко от 24 часа, а причината е ясна - дебютът на Александър Везенков в най-силния баскетболен шампионат на планетата.

Почти 38 години след дебюта на единствения българин досега, играл в "лигата на извънземните", отново ще имаме възможност да гледаме роден състезател да демонстрира на какво е способен срещу 29-те най-добри отбора на планетата. 

След дълги години на труд, тежки моменти (най-вече в Барселона) и шеметни години с Олимпиакос, Александър Везенков ще сбъдне детската си мечта - да играе в НБА. Със своя Сакраменто Кингс, българинът ще се надява да прехвърли силната си форма от последните години и отвъд Океана, където обаче няма да му е никак лесно. 

Георги Глушков вече няма да е

Първият официален НБА тест за Александър Везенков 

Първите минути на българина в най-силното първенство няма да са никак лесни, тъй като "кралете" откриват своята кампания далеч от дома - в далечна Юта, където е и една от най-негостоприемните зали в НБА. 

Битката е в 04:00 часа на 26.10 (четвъртък много рано сутринта). Радостната новина е, че в каналите на "Диема Екстра" срещата ще бъде излъчена на живо и е достъпна за всеки фен у нас (разбира се, с абонамент към каналите). 

Всички мачове на Везенков ще бъдат излъчени в българския ТВ ефир

Ще играе ли всъщност Везенков? 

Майк Браун - треньор на Сакраменто, винаги е разчитал на по-сериозен брой играчи, които да включва в състава си. Причината е, че отборът му играе във високо темпо и обича да ротира състава, за да запази интензитета. 

Това означава, че спокойно можем да очакваме Саша да се появи в игра. Що се отнася до игрово време, то едва ли ще е сериозно, поне в началото на сезона, освен ако Везенков не "избухне", което е напълно възможно предвид факта, че стила на игра на Сакраменто пасва идеално на силните му качества в атака. 

Засега обаче Везенков е между 8-ми и 12-ти човек в ротацията и минутите му ще са силно ограничени. 

Майк Браун обича по-широка ротация, което гарантира минути за Везенков

Предсезонни проблеми за Везенков 

Предсезонната подготовка на Сакраменто демонстрира, че Везенков ще има нужда от време за аклиматизация. Въпреки някои добри епизодични изяви, най-вече "избухването" с 13 точки преди няколко дни, Саша все още свиква както с новата обстановка, така и различния стил на игра. 

Саша показа, че може да бележи дори на най-високо равнище, но големият проблем, който трябва да разреши, е в защита. Темпото в НБА е много по-високо от това в Европа и анализаторите в САЩ смятат, че той ще има трудности с това да остава дълго на паркета именно заради голямата му слабост - играта в дефанзивен план. 

Защитата се очертава като основен проблем за Везенков в НБА (засега)

Важно е да се отбележи, че и Майк Браун не избираше най-добрите 5-ци, когато на паркета бе и Везенков. Сакраменто не разполага с достатъчно добри защитници в отбора, а ротациите, от които беше част Саша, бяха, меко казано, посредствени в защита. Като цяло, играта в дефанзивен план за "кралете" беше "ахилесовата пета" през миналия сезон и изглежда тенденцията ще продължи и през този сезон.

Статистиката на Саша също е незадоволителна

Везенков игра средно по 16.6 минути, като впечатление прави слабият процент на стрелба от тройката - 27.3%. Със сигурност с течение на сезона, коефициентът на успешни стрелби ще се подобри, но, ако играе слабо в защита и продължи да стреля под 35%, дори ограниченото игрово време би му било отнето. 

В два от 5-те мача в предсезонната подготовка Везенков показа, че може да бележи с лекота (срещу Торонто и Юта), така че поне що се отнася до стрелбата, можем да сме сигурни, че проблемите са временни. 

Не всичко е "незадоволително" 

Въпреки критиките към защитата и проблемите със стрелбата, впечатление в САЩ правят два аспекта на играта на Везенков. Първият е колко бързо успява да изстреля топката - независимо дали е при стрелба след подаване, или след дрибъл. В САЩ са убедени, че това ще е един от големите му плюсове, особено в момента, в който намери и точността в своите стрелби. 

Светкавичната стрелба и доброто движение в атака са големите плюсове на Везенков

Вторият аспект е колко добре се позиционира за борби - както в защита, така и в атака. Именно тази борбеност може да му осигури допълнителни минути на терена, след като именно проблеми в овладяването на топката костваха на Сакраменто загубата от Голдън Стейт Уориърс в плейофите през 2023 година.  

Не очаквайте чудеса - просто се наслаждавайте на Саша

Везенков избра по-особен път към НБА и избра да премине в САЩ на по-късна възраст. Това носи своите позитиви, най-вече от гледна точка на опита, но и своите негативи - по-трудно свикване с начина на живот, часовата разлика, темпото и дори правилата, които са по-различни от тези в Европа. 

Везенков отива в САЩ със статута на един от най-добрите играчи от Европа в последните години. Но очакванията към него, поне на този етап, не трябва да са високи. Саша тепърва ще се доказва в най-силното първенство, а Майк Браун е треньор, чието доверие трудно се печели. Не е изключено в началото Везенков да играе по-малко. Дори е възможно да има мачове, в които изобщо да не бъде включван в ротацията. 

Саша обаче ще получи своите шансове. И, бъдете сигурни, рано или късно ще се възползва. Успех, Саша! Цяла България е с теб! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички