73 години от самолетната катастрофа, която погуби целия футболен отбор на Торино


73 години от самолетната катастрофа, която погуби целия футболен отбор на Торино
Снимка: Getty Images

4922 0

Днес се навършват 73 години от самолетната катастрофа, която погубва животите на целия отбор на италианския футболен клуб Торино. Наричан тогава "Гранде Торино", той представлява гръбнакът на Националния футболен отбор на Италия.

ИСТОРИЯ:

На 4 май 1949 г. самолет на италианските авиолинии превозва отбора от Лисабон, където е игран приятелски мач срещу Бенфика в чест на португалския капитан Франсиско Ферейра. Поради тежки метеорологични условия се предполага, че пилотите губят видимост и представа точно на каква надморска височина се намират. Последва сблъсък със 180 км/ч в хълма Суперга, който е само на 14-15 километра от пистата в Торино, където е трябвало да кацнат. Оцелели при катастрофата няма.

При инцидента целият отбор на Торино (почти целия национален отбор на Италия) губи живота си. Клубни служители също загиват, както и екипажът, плюс трима известни италиански спортни журналисти.

Тежката задача да идентифицира телата на загиналите се пада на селекционера на тогавашния Национален отбор на Италия - Виторио Поцо. 

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА:

Торино са обявени за шампиони на Серия А за сезон 1948/49 на 6 май 1949 г., а противниците им, както и Торино, излизат с младежките си отбори в останалите четири мача след катастрофата. В деня на погребението близо един милион души излизат по улиците на Торино, за да се сбогуват с футболистите. Шокът е толкова голям, че на следващата година националният отбор на Италия пътува за Световното първенство в Бразилия през 1950 г. с кораб!

В НАШИ ДНИ:

Спортните сакове на някои от футболистите, както и части от самолета, се изложени в Музея на Гранде Торино, открит през 2008-а за годишнината от разтърсващата трагедия.

Грандове като Милан, Ювентус и Бенфика изразиха почитта си към "Великият Торино" с постове в социалните мрежи в днешния 4 май:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички