Кажете "чао" на Кедъра! Олимпиадата вече няма да е по БНТ


Кажете "чао" на Кедъра! Олимпиадата вече няма да е по БНТ
Снимка: Guliver/Getty Images

4704 0

Българската национална телевизия се сбогува с Олимпийските игри в Рио 2016 по време на церемонията на закриването чрез словата на коментаторите си Камен Алипиев и Цветелина Абрашева.

ОТНЕХА ЕДИН ОТ ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ НА ЮСЕЙН БОЛТ

Оказа се обаче, че БНТ на практика може да е казал не само "Адио, Рио", но и "Адио, Олимпиада". Следващите две издания на Игрите в Токио през 2020 година и през 2024 (още не е известен домакинът) ще бъдат излъчвани в България по Евроспорт.

МОК промени драстично политиката си на продаване на телевизионни права за Олимпийски игри след края на Рио 2016. Обществените телевизии (като БНТ у нас) повече няма да имат ексклузивните права за Олимпиадите, освен ако не предложат по-висока чена от частните комерсиални канали (което е практически невъзможно).

СЛЕД КРАЯ НА ОЛИМПИАДАТА В РИО ПРЕОБЛАДАВА МАХМУРЛУКЪТ

Именно поради този факт за следващите две Олимпиади ще бъдат в портфолиото на Евроспорт, след като в края на юни миналата година американската компания "Дискавъри" (от чието медийно семейство е Евроспорт) плати цели 1.3 милиарда евро за правото да излъчва Игрите през 2020 и 2024, както и следващите две зимни Олимпиади през 2018 в Пьончан и 2022.

Все пак, МОК не са действали изцяло като сребролюбци - "Дискавъри" са задължени да осигурят ефирно излъчване във всяка от държавите. В Скандинавия самата компания си има ефирни телевизии и там задачата няма да е трудна, но в България не е така (не хващаме Евроспорт през антената) и има вариант просто правата да бъдат продадени на телевизия с ефирно национално покритие чрез сублиценз.

МОК изисква от "Дискавъри" минимум 100 часа безплатно излъчване (платено излъчване не е като българската Първа лига, която гледаме срещу допълнително заплащане по "Диема Спорт" и "Диема Спорт 2", а за платено излъчване се смята, когато става въпрос за не-ефирни канали, които са достъпни срещу абонамент за цифрова или кабелна телевизия) на зимните Олимпийски игри и 200 часа на летните.

БНТ ще кандидатства за въпросния сублиценз, който ще осигури на телевизията въпросните 100 и 200 часа. Само че през юни тази година не се стигна до сключване на сделка при преговорите в Париж, където е международната централа на Евроспорт.

Очаква се националната телевизия в България да е най-активна в преговорите за сублиценз, след като беше на полпозишън досега в исторически план. В Унгария и Австрия обществените телевизии вече са се договорили за това с Евроспорт.

Припомняме, че дълги години Евроспорт чрез сублиценз в международен план излъчваше паралелно с обществените телевизии Олимпийските игри. Това доведе до промяна в правилата за телевизионен лиценз, защото, например, в България БНТ плаща огромни суми за тв правата, а Евроспорт дава Олимпиадата на практика безплатно у нас, след като си е закупил само веднъж лиценза за цяла Европа. Сега телевизията за първи път е водещ партньор на МОК.

След нововъведенията във всяка държава различни телевизии излъчваха чрез сублиценз Олимпийските игри. В България гледахме Сочи 2014 и Рио 2016 паралелно по каналите на "Булсатком" (ТВ+, F+ и Sport+), макар и в "евроспортски" стил, след като основно коментаторите бяха именно от българската редакция на Евроспорт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички