Момент за историята: Първата чернокожа шампионка (ВИДЕО)


Момент за историята: Първата чернокожа шампионка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

1483 0

В олимпийския басейн обикновено очакванията са рекордите да бъдат чупени. С титлата си на 100 м свободен стил Симон Мануел не подобри рекорд, а написа история.

Тя стана първата чернокожа жена, която печели олимпийското злато в плуването в индивидуалната надпревара.

Мануел заяви, че се надява победата й да насърчи по-голямото разнообразие в този спорт, предаде ВВС.

"Този медал не е просто за мен, той е и за афроамериканците, които са опитвали преди мен и са били пример и вдъхновение. Надявам се и аз да мога да бъда вдъхновение за други. Този медал е за онези, които ще дойдат след мен", заяви тя.

Победата на Симон Мануел е от огромно значение.



Плувният басейн е място на расистко деление в САЩ от поколения. На афроамериканците им е бил забраняван достъп до басейните по време на сегрегацията, а дори след това белите са намирали извинения да продължат тази практика. Изграждането на басейни за чернокожи не е било приоритет.

В книгата си "Социалната история на плувните басейни в Америка" Джеф Уилтс развива тезата, че предразсъдъците на белите за контакта с чернокожите са били в основата на тази липса на интеграция в плувните басейни.

Също така е много малко вероятно родители, които не плуват, да научат децата си. Резултатът днес е, че огромна част от афроамериканските деца не могат да плуват. Според проучвания този дял е към 70%.

В САЩ уроците по плуване не са задължителни. Въпреки това, изненади са възможни.

Майката на Кълън Джоунс, например, го води на уроци след като почти се удавя в увеселителен парк на 5-годишна възраст. На 8 години той вече плува по състезания. На Олимпиадата през 2008 г. той печели златото като част от щафетата на Щатите на 4х100 м свободен стил.

В плувните състезания чернокожите състезатели си остават рядкост.

Холандката Енит Бригита става първата чернокожа плувкиня, която печели медал, класирайки се трета на 100 м свободен стил на Игрите в Монреал през 1976 г. В последствие е установено, че първата и втората са използвали допинг.

Следващото важно събитие е Олимпиадата в Сеул през 1988 г., когато Антъни Нести от Суринам става първият чернокож мъж от африкански произход, който печели златото в плуването.

Няколко чернокожи плувци са представлявали САЩ - първо Антъни Ървин в Сидни през 2000 г., през 2004 г. в Атина Марица Корейра, която става първата плувкиня, спечелила медал, и Лиа Нийл, която също печели медал.

Защо обаче досега нямаше чернокожа шампионка?



Първо, в развиващите се страни достъпът до спортно-техническа база на добро ниво е доста труден.

Второ, кандидатите нямат достатъчно опит с участия на елитни състезания.

Липсата на пример като Мануел създава впечатлението у много чернокожи, че "това не е за тях" и че плуването е запазена територия за белите.

Има го и аргументът на "природата".

Макар че стереотипът, че черните плуват по-зле от белите, е опроверган, това е причина плуването да е поредният спорт, на който се гледа като приоритет на една от расите.

Именно с подобни предразсъдъци може да се пребори Мануел.

"Определението "черен плувец" прави нещата да изглеждат така, все едно аз не би трябвало да печеля златен медал или не би трябвало да чупя рекорди. А това не е вярно, защото аз работя толкова усърдно, колкото и другите. Искам да печеля като всички останали", заяви Мануел.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички