Легендата Фелпс изравнил рекорд на 2168 години


Легендата Фелпс изравнил рекорд на 2168 години

752 0

Майкъл Фелпс спечели 20-ия и 21-ия си златен медал от олимпийските игри, с което увеличи рекорда си за най-много титли в модерната история на олимпиадите.

Американската звезда в плуването постави и още няколко рекорда, особено със спечелването на финала на 200 метра бътерфлай.

Той стана първият човек, който печели златен медал в индивидуална дисциплина в плуването 12 години след първата титла.

Фелпс вече е и най-възрастният плувец, олимпийски шампион, като подобри 96-годишния рекорд на хавайската сърф легенда Дюк Каханамоку от 1920 г.

Но пред него има още един странен рекорд.

Обичайно най-старите спортни рекорди са максимум на 100 години, но 12-те олимпийски титли на Фелпс в индивидуални дисциплини нахвърля периода от един век и се пренася далече в миналото.

Историята разказва, че Леонид от Родос е спечелил 12 титли във II век пр. н. е. Всепризнат като бегач, той печели титли на четири олимпиади в три дисциплини - стадион (спринт), диаулос (по-дълго бягане, около 400 м) и оплитодромос (бягане с военно снаряжение). Историците го определят като най-добрия спринтьор на Стария свят.

Смята се, че той е спечелил най-много олимпийски титли по време на древните олимпийски игри. Тогава обаче не са се раздавали златни медали, а корона от палмови листа.

Фелпс има шанс да изпревари Леонид, ако спечели титлата в една от останалите си две индивидуални надпревари до края на игрите - 100 метра бътерфлай и 200 метра съчетано.

Източник: Дневник

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички