Будистки монах, тризначки и още от най-необичайните спортисти в Рио


Будистки монах, тризначки и още от най-необичайните спортисти в Рио

1940 0

Будистки монах, тризначки и още половин дузина интересни лица се състезават на Игрите в Рио през 2016 г. "Мач Тв" разказа за тях:

Будистки монах

За японеца Кадзуки Ядзава, лидер в отбора по кану-каяк, тази Олимпиада е трета в кариерата. В Лондон той зае девето място. Това бе най-добрият резултат за страната в цялата й история на участие в такива съревнования.

Изглеждаше, че след това той няма да се отърве от внимание в родината си, но се случи точно обратното. Ядзава дълго време не можа да си намери спонсори и реши да започне постоянна работа - в будистки храм. Пример за подражание за него стана президентът на федерацията по кану на префектура Нагано, който също е монах.

Ядзава се отдаде почти изцяло на религията. Сега той тренира само в свободното си време - по час и половина на ден, шест дни в седмицата. Този нешампионски график не му попречи да се класира за Рио 2016. Адзава вярва, че ще спечели медал в Бразилия, което ще му помогне да добие духовна и ментална сила.

Естонски тризначки

Сестрите Луик им бе достатъчно да изпълнят олимпийския норматив в маратона, за да започне целият свят да пише за тях. Те са първите в историята на Олимпиадата участници тризнаци.

В Рио Лейла, Лина и Лили възнамеряват да завършат маратона заедно, като запишат и лични рекорди.

Женският маратон ще се проведе на 14 август, така че на следящите олимпиадата им остава малко време, за да се научат да различават трите естонки.

Майка и син

Досега на олимпиадите 70 пъти заедно са се състезавали родители със своите деца, но комбинацията "майка и син" до Рио не е била позната. В стрелбата с пневматичен пистолет ще се изявяват 47-годишната Нино Салуквадзе и 18-годишният й син Цотне Мачавариани.

Нино идва за седми път на Игрите. Тя е единствената грузинска спортистка, която е спечелила и трите вида медали - злато и сребро в Сеул през 1988 г. и бронз в Пекин през 2008 г.

За Цотне това са дебютни игри.

Между другото, треньор на семейството е бащата на Нино и дядо на Цотне Вахтанг Салуквадзе.

Параолимпийци в олимпийския турнир

Две параолимпийки ще се състезават в битките по тенис на маса - полякинята Наталия Партика и австралийката Мелиса Тапър.

За Партика, която се е родила без дясна ръка, тази Олимпиада е трета поредна. Преди това тя се състезава на Игрите в Пекин и Лондон, но не постигна сериозни успехи. Затова пък на Параолимпийските игри спечели три златни медала. В Рио полякинята ще играе само в отборни състезания.

Австралийската спортистка Мелиса Тапър за първи път ще участва на олимпиада. Момичето се ражда с увреден нерв на дясната ръка, което не й попречи да стане една от водещите представители на тениса на маса в своята страна.

На Игрите Мелиса вече игра на сингъл, но не премина квалификационния етап. Сега идват отборните състезания, където Австралия в първи кръг излиза срещу Северна КОрея.

Двете момичета се надяват, че ще могат да докажат на другите спортисти-параолимпийци, че няма нищо невъзможно.

Семейна двойка в един отбор

Състезателките на Великобритания по хокей на трева Кейт Уолш и Хелън Ричардсън ще играят в един отбор за трети пореден път на Игрите, но за първи път ще вземат участие като семейна двойка. Момичетата играят заедно още като студентки, но дълго време са били просто приятелки. През 2008 г. Кейт прекъсва отношенията си с капитана на мъжкия тим Брет Джерард, след което романът й с Хелън започва да се развива бързо.

В Рио те ще играят под обща фамилия Ричардсън-Уолш.

Отбор от... един човек

Най-малкият отбор на Олимпиадата в Рио е отборът на Тувалу. Тази държава изпрати на Игрите само един спортист.

Етимони Тимуани е шампион на страната по футбол и даже изигра 5 мача за националния отбор. Но шансовете на футболистите на Тувалу да се класират на Олимпиадата бяха равни на нула, заради което Етимони влиза в ролята на лекоатлет. Той се специализира в бягането на 100 метра, което означава, че има шанс да пообщува преди старта за футбол със самия Юсейн Болт. Разбира се, ако жребият ги събере в едно състезание.

Възрастна гимнастичка

 

Най-възрастният участник на Олимпиадата в Рио е новозеландката Джулия Броукхем, която се състезава в конния спорт. Тя е на 62 години. Цифрата, разбира се, е солидна, но за този вид спорт е напълно приемлива.

Друго нещо обаче е спортната гимнастика, където за ветерани считат жените на възраст 25 г. Оксана Чусовитина от Узбекистан не е пропускала Летните Олимпийски игри от 1992 г. Сега тя е на 41 г. и все още се поти усърдно на тренировките.

Мнозина не разбират нейната упоритост. Шансовете й за медал са много малки. Оксана казва, че тя просто обича да участва. Последната си награда на Олимпиада гимнастичката спечели през 2008 г. в Пекин, когато зае второто място в прескока. Тогава тя беше на 33 г. и мнозина от участниците не я смятаха за съперница.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички