Болт е Бил Гейтс в атлетиката, но бедняк в сравнение с футболистите


Болт е Бил Гейтс в атлетиката, но бедняк в сравнение с футболистите
Снимка: Guliver/Getty Images

2641 0

Юсейн Болт е най-великият спринтьор в историята на Олимпийските игри и изобщо на леката атлетика, след като и в Рио 2016 доказа извънземната си класа спрямо конкуренцията.

По-любопитното е, че суперзвездата в Царицата на спортовете печели несравнимо много повече от колегите си спринтьори и изобщо атлети, но не може да се мери с големите богаташи в другите спортове (като футбола).

БОЛТ БЕСНЕЕ, КОГАТО ПРЕСИЧА ФИНАЛА В РИО

Кристиано Роналдо е най-високоплатеният футболист за изминалата година, според списание "Форбс", което е изчислило приходите му за 2015 на 72 милиона евро. Болт е заработил 55 милиона евро, но от началото на бляскавата си кариера, като в класацията на "Форбс" е на 91-ва позиция (след Рио 2016 ще скочи до 32-ра) сред най-богатите спортисти.

ВИДЕО: ВСИЧКИТЕ ТИТЛИ НА ЮСЕЙН БОЛТ

Лекоатлетите са доста по-нископлатени в сравнение не само с футболистите. Крайният победител в Диамантената лига получава около 36 000 евро - сума, за която повечето атлети могат само да мечтаят. Тя обаче е само 1,24% от годишния приход на Юсейн, чието господство в най-атрактивните дисциплини е безпрецедентно.

Само договорът му с Puma, който е до 2025 г., му носи по 10 млн. евро на всеки 12 месеца. Освен това той има сключени сделки с брандове като Gatorade (4 млн. евро), Hublot (3 млн. евро), Virgin Media (3 млн. евро), Visa и Nissan Motors.

Както вече стана дума, наградните фондове в леката атлетика не са никак внушителни. Титла в отделните надпревари от Диамантената лига носи едва 10 000 евро - кулминацията на дълги месеци упорит труд. Кристиано Роналдо например заработва същите пари за четири часа и половина, при това само ако вземем предвид възнаграждението му в „Реал” Мадрид. Болт например има 23 победи в Лигата и това му е донесло едва 250 000 евро.

Разбира се, организаторите на различни турнири плащат допълнително на Болт (хонорарите стигат до 300 хиляди евро) само за да участва, защото присъствието му на пистата гарантира разпродаден стадион.

Както вече стана дума, банковата сметка на Юсейн се пълни преди всичко от спонсори. Преди игрите в Пекин 2008 единствените му партньори бяха Puma и ямайската компания за мобилни телефони Digicel. Днес той се състезава не с останалите атлети, а със спортни икони като Лионел Меси и Леброн Джеймс. Има споразумения с 10 глобални и 7 регионални партньора.

Желаещите подписа му ще се увеличат значително след Рио 2016, защото Болт обяви, че това е последната му Олимпиада, а и кариерата му е към своя край.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички