Водна топка


Водна топка

1389 0

Водната топка е част от олимпийската програма от вторите Игри през 1900 година в Париж. През 2000-ата е добавен и турнирът за жени. В исторически план при мъжете най-успешните нации са Унгария, Италия, бившите СССР и Югославия. При жените единствено Австралия и САЩ са печелили медал повече от веднъж. Най-известният мач е полуфиналът на Игрите през 1956 година между Унгария и СССР, малко след старта на унгарската революция, като "маджарите" побеждават с 4:0 в басейна, но мачът е прекратен, защото техните фенове реагират бурно на удар в лицето на руски играч срещу съперник.

Правила:

Целта е една - да се вкара топката в противниковата врата. Двата отбора се състоят от по шестима "полеви" играч и един вратар, като се играе четири части по 8 минути. Играчите нямат право да докосват стените на басейна, а нарушение в "жълтата" линия, която е малко пред вратата, е дузпа. В "червената" линия пък, която е най-близо до вратата, играчите могат да влизат само с топка в ръка. Всеки отбор има 30 секунди право на притежание на топката и ако не отправи удар, кълбото се дава на противника.

Български успехи:

България няма значими успехи в този спорт на Олимпийски игри, като участва два пъти през 1972 година в Мюнхен и през 1980 година в Моксва, завършвайки съответно на 11-то и 12-то място.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички