Ветроходство


Ветроходство

2689 0

Ветроходството е част от олимпийската програма още от първите модерни Олимпийски игри в Атина през 1896 година. Тогава обаче не са се провеждали състезания, заради неподходящи атмосферни условия, но с изключение на Игрите през 1904-та, спортът винаги е бил част от олимпийската програма. Интересното е, че дори на Игрите през 1990-та ветроходството е бил от малкото спортове, в които сред участниците е имало и жени. Великобритания е най-успешната нация на Олимпийски игри.

Правила:

Правилата не са особено сложни - ветроходните лодки се състезават по трасе, чиито очертания са обозначени с буи. Всеки състезател прави между 2 и 4 обиколки, в зависимост от дължината на маршута и категорията, като общо кръговете са 11. Първият пресякъл финала - печели. Във ветроходството има точкова система - победителят получава 1 точка, вторият - 2 и т.н. Най-добрите десетима участват във финала и след него златен медал получава този с най-малко точки.

Категории:

Категориите във ветроходството зависят от размерите, теглото и формата на всяка лодка. На Олимпийските игри в Рио категориите са: Фин, Nacra17, 49erFX, Лазер Редиъл, RS:X, 49er, Лазер, 470 и Windglider.

Български успехи:

България няма значими постижения в този спорт. На Игрите в Лондон 2012 двамата ни представители Йоан Колев и Ирина Константинова-Бонтемп завършиха съответно на 26 и 22 място в уиндсърфа (или иначе казано категория RS:X).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички