Тенис


Тенис

1481 0

Най-ранният предшественик на тениса е играта жо дьо пом, възникнала в Северна Франция през 12-и век, в която топка се удрая с дланта на ръката. През 16-и век в играта започва да се използва ракета и тя започва да се нарича "тенис" - от френското tenez (дръжте), предупреждение, което сервиращият извиква на своя противник. Играта е популярна и в Англия, но по това време се играе на закрито.

Между 1859 и 1865 година Хари Джем и неговият приятел Аугурио Перера разработват игра, която съчетава елементи на рекетс и баската игра пелота и която те играят на ливадата за крокет на Перера в Бирмингам.През 1872 година, заедно с двама местни лекари, те основават първият тенис клуб – Лемингтън Спа. През декември 1873 година майор Уолтър Уингфийлд създава и дори патентова подобна игра, която той нарича сфаиристике (от гръцки - умение в игра с топка), но скоро става известна просто като стики. Целта на Уингфийл е да забавлява своите гости по време на градински партита в имението му в Уелс.

През 1877 година в Лондон е проведен първият турнир по тенис в историята – Уимбълдън, който предизвиква и първите дискусии за стандартизиране на правилата на играта. Следва формиране на големите турнири в Америка - Открито първенство на САЩ, на Франция и на Австралия.

Подробните правила, обявени през 1924 година от Международната тенис федерация, остават неизменни през следващите 80 години, като единствената съществена промяна е въвеждането на тайбрека, измислен от Джеймс Ван Алън през седемдесетте години. През същата година тенисът се отказва от Олимпийските игри, за да се върне 60 години по-късно като демонстрационно състезание с участници до 21 години. Този опит има голям успех и от 1988 година тенисът е възстановен като олимпийски спорт.

Категории

Има тенис на трева, клей и твърда настилка.

Правила

Тенисът на корт е индивидуален спорт, който се играе от двама състезателя в игрите по единично и от четири в игрите по двойки. Тенисистите удрят малка жълта топка от гума със специални ракети за тенис. Един мач се състои от „два от три“ или „три от пет“ сета. Всеки сет се играе до 6 гейма, а ако се стигне до 6:6 се изиграва решаващ „тайбрек“ гейм. Един обикновен гейм се играе реално до 4 точки (на 1-вата точка се казва „15“, на втората „30“, на третата „40“ и четвъртата вече води до спечелен гейм), като трябва да има поне две точки разлика. Ако се стигне до 40-40, всяко следващо повеждане се нарича „предимство“. Тайбрекът се играе до 7 точки, като правилото за две точки разлика продължава да важи.

Български успехи

Мануела Малеева печели единствения медал за България – бронз при дебюта на този спорт на олимпийските игри – “Сеул ‘88”. Тогава в Южна Корея играе и по-малката й сестра Катерина. В “Барселона ‘92” страната ни е представена от Катерина и най-малката от триото Малееви – Магдалена, както и от Елена Пампулова. През 1996-а в Атланта отново Катерина излиза на корта, а в “Атина 2004” - Магдалена.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички