Таекуон-до


Таекуон-до

1079 0

История

Това е корейско бойно изкуство. Създател му е генерал Чой Хонг Хи, като официалната дата на възникването му е 11 април 1955 г.

Името му идва от свързването на три корейски думи - тае (пета)+ "Куон" (юмрук)+ до (изкуство).

Генерал Хи използва познанията си по Те Кион и Карате и ги съчетава с принципите на физиката и биомеханиката, позволяващи човешките крайници да бъдат използвани максимално ефективно за защита от нападение.

В България таекуон-до навлиза в края на 1985 г. с идването на майстор Ким Унг Чол от Северна Корея. През 1989 г. официално се учердява БФТ.

От 2000 г. Таекуон-до WTF е единственото източно бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина.

Категории

Мъже - под 58 кг, под 68 кг, под 80 кг и над 80 кг

Жени - под 49 кг, под 57 кг, под 67 кг, над 67 кх

Правила

В таекуон-дото се използват удари с ръце и крака (само глезените). Идеята е да нанесеш възможно най-много удари в протектора на съперника или в главата му. Позволено е да го удряш с крак в главата, но не и с ръка. Ръцете трябва да са свити на юмрук.

Всеки нанесен точен удар по тялото на съперника се точкува с 1 пункт. 2 точки се дават за ритник с глезена в главата, а 3 точки се дават за директен нокдаун.

Олимпийският турнир се играе в кръгове на елиминация, с които се определят двамата, които ще се бият за златния медал. След изиграването на полуфиналите пък се формират 2 групи от отпаднали играчи, които се бият помежду си, определяйки съперник на един от загубилите полуфиналисти (подобно на борбата). Така се определя и бронзовия медалист.

Български успехи

Най-добрият ни състезател в Олимпийското таекуон-до е Владимир Далаклиев. През 2012 г. ботевградчанинът спечели най-силните турнири в Европа - стана шампион до 68 кг. на турнирите в Германия, Сърбия и Хърватска и завърши втори в Белгия. Той спечели и Европейското първенство за младежи в Атина.

Досега български таекуондисти не са участвали на Игрите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички