Ръгби


Ръгби

3116 0

Ръгбито е част от олимпийските игри от 1900г. Според легендата играта е измислена в училището на град Ръгби (от където получава името си) в Англия през 1823 г. от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището, Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея.

Правила:

В ръгбито има 15 играчи от всеки отбор и са нужни различни умения за всяка позиция. Хора с всякакви размери са привлечени от спорта, защото за някои позиции са нужни по-едри хора, а други са заети от по-дребни. Олимпийското ръгби, във варианта с 15 играчи се играе на игрално поле, ненадвишаващо 100 м. дължина и 70 м. ширина, най-често с тревно покритие, но е възможно също пясъчно, глинено, снежно или покритие от изкуствена трева. Топката има овална форма с дължина 30 см. Направена е от кожа или изкуствена материя.

По време на играта всеки играч може да взема топката и да тича с нея, да я подава на друг играч и да блокира (задържа) противник, който държи топката. Играч няма право да подава топката напред с ръка.

Целта е топката да бъде затисната от играч в противниковото точково поле, което носи 5 точки и правото на допълнителен удар с крак във вратата - 2 точки. Затискането на топката в точковото поле се нарича есе (от френски) или трай (от английски). Гол чрез удар с крак по време на играта се отбелязва по два начина, след наказателен удар и след удар ждроб, които носят 3 точки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички