Колоездене на писта


Колоездене на писта

4256 0

Колоезденето е част от олимпийската програма от първите 'модерни' Олимпийски игри в Атина през 1896 година, когато се е провело състезание на шосе и пет събития на писта. През 1996-та е включено и планинското колоездене, а през 2008-ма - клас BMX. От 1984-та година насам жените също участват в колоездаческите дисциплини, а от 2012-та състезанията за мъже и жени са един и същи брой, като единствената разлика е в дистанцията.

Правила:

Правилата във всички подразделенията на колоезденето са едни и същи - победителят печели в масовите стартове, а в индивидуалните дисциплини се гледа най-доброто време.

Категории:

В колоезденето на писта има шест дисциплини: Кейрин (с пейсмейкър на мотор), преследване, часовник, спринт (индивидуален и отборен)

В колоезденето на шосе има само традиционното индивидуално състезание (като големите надпревари от рода на Тур дьо Франс, Джиро д'Италия и Вуелта) и преследване по часовник.

В категория BMX е само класическа индивидуална надпревара.

Български успехи:

България няма медали в колезденето, а в Рио 2016 ще бъде представяна от Стефан Христов в индивидуалното състезание на шосе.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички