Кану-Каяк Спринт


Кану-Каяк Спринт

2349 0

Кану-каяк участва в олимпийската програма от Игрите в Берлин през 1936 година, въпреки че са се представяли и на Игрите в Париж 12 години по-късно, макар и само демонстративно. Този спорт е произлязъл от ските (дисциплината слалом) и родината му е Швейцария, като началото е дадено през 1932 година. Първоначално състезанията са се провеждали в спокойни води, преди да се премести на буйни.

Правила:

В слалома целта е да преминеш между 20 или 25 врати за възможно най-кратко време, докато в спокойни води състезателите се изправят един срещу друг в серии и целта да е финишираш на първо място.

Категории:

Категориите са К-1, К-2, C-1 и С-2, като "К" е каяк, а "С" е кану, а цифрите след тях показват колко са състезателите в съответния плавателен съд. Дисциплините са разделени и според дължината на дистанцията - например 500 и 1000 метра.

Български успехи:

Николай Бухалов печели две олимпийски титли на Игрите в Барселона 1992 и е единственият българин с два златни медала от едно издание на най-големия спортен форум. Борислав Ананиев и Николай Илков са бронзови медалисти от Олимпийските игри в Москва (1980). На Игрите в Москва 1980 Любомир Любенов печели 2 медала (злато на 500 м и сребро на 1000 м), а Ваня Гешева е със сребърен медал. Бронзов медал за С2-500м Борислав Ананиев и Николай Илков. Мъжкият ни отбор (Борислав Борисов, Божидар Миленков, Лазар Христов и Иван Манев) взема бронза.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички