Художествена гимнастика


Художествена гимнастика

2718 0

Гимнастиката е част от олимпийската програма от самото начало на модерната епоха през 1896 година в Атина. През 1928-ма жените са получили право да участват, но само в спортната гимнастика, като едва през 1984-та в програмата е включена и художествената гимнастика. Скоковете на батут са олимпийски спорт от Сидни 2000.

Правила:

Всички изпълнения на участниците в гимнастическите състезания се оценяват от съдийско жури, като този с най-високия коефициент е победител. Най-високата възможна оценка е 10, като в Монреал 1976 румънката Надя Команечи постига първата "перфектна 10-ка" на висилка.

Категории:

В гимнастиката има три подразделения: спортна, художествена и скокове на батут.

В спортната дисциплините са следните: общо индивидуална, обща отборна, земя, лост (висилка), успоредка, кон, халки и прескок. В художествената пък се правят съчетания с бухалки, ленти и топки, като и в двата вида гимнастика всички изпълнения се оценяват от съдии.

Български успехи:

В спортната гимнастика България има 10 медала (2 златни, 2 сребърни и 6 бронзови) от Олимпийски игри, като една от легендите в този спрот е Йордан Йовчев. В художествената гимнастика можем да се похвалим с 3 отличия (2 сребра и 1 бронз), като сме на 8-мо място по този показател в историята. В скоковете на батут нямаме участия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички