Хокей на трева


Хокей на трева

2735 0

Модерният хокей на трева се е зародил в средата на 18-и век в Англия, където се е практикувал около училищата и някои институции. Когато викингите завладяват Ирландия през 9 век, те са впечатлени от една игра на местните келтски племена. В Ирландия тази игра с тояги и топки се нарича "хърли", а в Шотландия - "шинти ". И днес ирландците я смятат за национална игра. През 12 век Англия завладява Ирландия, открива за себе си хърлинга и в определена степен си го "присвоява", като го нарича "капан".

През 1849 г. в Лондон се създава първият хокеен клуб "Блек Хед", а първият световен шампионат се провежда през 1971 г.

Правила

Хокей на трева е отборен спорт от семейството на хокея, който се играе от два тима с по 11 играча, които боравят със стикове и твърда пластмасова топка. Играта продължава две полувремена по 2х15 минути.

По време на играта, вратарите са единствените играчи, които имат право да докосват топката с всяка част на тялото си (в рамките на вратарското поле, което има форма на буквата D), а останалите полеви играчи ползват единствено стиковете си. Победител е отборът отбелязал повече голове, а при равен резултат се играят продължения и дузпи или директно се преминава към изпълнение на дузпи, в зависимост от формата на турнира.

Български успехи

Досега родни състезатели не са участвали на Олимпийски игри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички