Борба


Борба

1262 0

Борбата е призната за най-древния спорт, като има данни за провеждане на състезания още от 3000-ата година пр.Хр. Борбата е акцентът на първите проведени древни Олимпийски игри в Атина през 708 година пр.Хр., както и при първите т.нар. "модерни" Олимпийски игри отново в Атина през 1896 година. С изключение на Игрите през 1990-та, борбата е неизменна част от най-големия спортен форум в света.

Категории:

Въпреки че има шест официални стила в борбата, олимпийските (а и традиционно най-престижните) са три: гръко-римски (по-известен като класически), свободен и женски (който също е свободен). Категориите са разпределени според килограмите на участниците.

Правила:

В класическия стил е забранена употребата на краката по всякакъв начин за получаване на предимство пред опонента, както и държането на съперник под кръста. Разрешени са обаче "суплексите", а в свободния стил няма такива рестрикции. Победата може да се постигне по точки или чрез туш (когато раменете на опонента докоснат тепиха).

Български успехи:

Борбата е най-успешният олимпийски спорт за България - общо 67 спечелени медала (16 златни, 31 сребърни и 20 бронзови). Първият олимпийски шампион на България е именно борец - Никола Станчев през 1956 година в Мелбърн в свободната борба в категория до 79 кг, а Димитър Добрев печели първия ни медал (сребро) в класическия стил същата година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички