Баскетбол


Баскетбол

3425 0

Баскетболът възниква случайно през 1891 г., когато преподавателят по физическо възпитание в днешния Спрингфийлдски колеж Джеймс Нейсмит, в опит да създаде занимания на учениците си през дъждовен ден, измисля играта. Първоначално кошът е за праскови и е закован на височина 10 фута. Той не е с пробито дъно и топката трябва да се вади от него след всяка точка.

Първоначално баскетболът се играе с футболна топка, като първата оранжева топка е въведена в края на 50-те години от Тони Хинкъл. Първоначално дриблирането не е част от играта, придвижването става чрез подаване. По-късно в разрешено, налага се като съществена част от играта през 50-те г.

Кошовете за праскови се използват до 1906 г., след което са заменени с метални обръчи с табло зад тях. Малко по-късно става възможно топката да преминава през коша.

Името на играта дава самият й създател. Първият официален мач е изигран на 20 януари 1982 г. в Олбани. Влиза в програмата на Олимпийските игри през 1936 година, въпреки че през 1904 е направена демонстрация на този спорт по време на Игрите.

Правила

Баскетбол е отборен спорт, в който целта на играчите е да вкарат топката в хоризонтално разположен кош на височина 3,05 метра, като се спазват редица правила.

Във всеки отбор има по 5 играча, полето има правоъгълна форма с два коша в средата на двете къси страни на игрището.

Рингът, в който трябва да се вкара топката, е с диаметър 46 сантиметра и е монтиран на табло. Когато топката е изстреляна от близко разстояние, вкарания кош се брои за 2 точки, а ако играчът се намира зад голямата дъга около коша, тогава се отчитат 3 точки. Вкаран кош при изпълнението на наказателен удар се отбелязва с 1 точка. Победител в мача е отборът, вкарал повече точки, а ако редовното време завърши наравно, тогава се играе продължение.

Топката може да се придвижва в игрището с дрибъл на играчите или с подаване към съотборник. За нарушение се счита липсата на дрибъл след направени повече от две крачки , хващането на топката с две ръце и отново започване на дриблиране (двоен дрибъл). Различните нарушения се наричат „фалове“. Прекият физически контакт между играчите се наказва с лично нарушение, като играч, който натрупа 5 лични нарушения, е изваждан от игра.

Български успехи

Мъжкият ни тим по баскетбол дебютира на олимпиада през 1952-а в Хелзинки. Тогава тимът, воден от Веселин Темелков, се класира на седмо място. Най-доброто ни представяне на игрите е “Мелбърн ‘56”. Националите, с наставник Людмил Катерински, са пети. В “Рим '60” отборът е 16-и, а в “Мексико '68” – 10-и.

Женският ни тим участва 3 пъти на олимпийски игри и печели два медала. В “Монреал ‘76” националките взимат бронз, а в “Москва ‘80” – сребро. В “Сеул ‘88” Иван Лепичев извежда състава до 5-то място.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички