Академично гребане


Академично гребане

5275 0

Гребането е много древен вид спорт, като свидетелства за съществуването му са открити върху погребална плоча от 1430 г. пр. Хр.

Първите съврмеенни състезания по гребане се провеждат в Лондон, като участници са гребците, предоставящи таксиметрови и фериботни услуги по течението на река Темза.

Най-старото оцеляло до днес състезание е Гербът на Доджет, което се провежда от 1715 година и се простира от лондонския мост до район Кенсингтън и Челси. През 19-ти век, гребните състезания стават изключително популярни и събират хиляди зрители по бреговете на Темза.

В края на 18-и век възникват първите клубове по гребане. Първите състезания в университета Кеймбридж се провеждат през 1815 г., а в Оксфорд - през 1827 г.

Категории

По време на олимпийските игри, в гребането участват само 14 селектирани класа. Това са:

Мъже: четворен скул, двоен скул, единичен скул, осмица, четворка без кормчия и двойка без кормчия

Лека категория мъже: четворка без кормчия и двоен скул

Жени: четворка скул, двоен скул, единичен скул, осмица и двойка без кормчия

Жени лека категория: двоен скул

Правила

Гребането представлява придвижване на лодка по вода, с или без рулеви, от мускулната сила на един или повече гребци, използвайки гребла като лостове от втори род и седейки с гръб на посоката на движение на лодката.

Български успехи

Родните гребци дебютират на Олимпиада през 1968 г. в Мексико. Тогава Атанас Желев и Йордан Вълчев заемат 4-то място на двойка скул. Най-успешната ни олимпиада е в Монреал през 1976 г., когато националите ни печелят две титли и сребро. Здравка Йорданова и Светла Оцетова триумфират със златото на двойка скул, а Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева на двойка без рулеви. Квартетът Гинка Гюрова, Лиляна Васева, Марийка Модева, Рени Йорданова и Капка Георгиева са втори на четворка скул с кърмчия.

През 2000 година в Сидни Румяна Нейкова печели първия медал в най-престижната дисциплина на гребането, скифа - сребро. Четири години по-късно в Атина първия медал в скифа при мъжете взима Иво Янакиев - бронз.

На летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Румяна Нейкова е олимпийска шампионка в дисциплината скиф с резултат от 7:22:32.минути.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички