Какъв финал! Илейн Томпсън спечели златото в спринта на 100 метра с нов олимпийски рекорд!


Какъв финал! Илейн Томпсън спечели златото в спринта на 100 метра с нов олимпийски рекорд!
Снимка: Getty Images

11096 0

Спринтьорката от Ямайка Илейн Томпсън е новата олимпийска шампионка на 100 метра в леката атлетика! Тя постави НОВ ОЛИМПИЙСКИ РЕКОРД с резултат 10.61, което е на само 12 стотни от световния рекорд на незабравимата Флорънс Грифит-Джойнър и като цяло е второто най-бързо бягане в историята на женския спринт!

Ямайка окупира трите първи места в спринта и за пореден път се доказа като страната, която ражда най-бързите крака в света...

Интересно е да се отбележи, че финалът се проведе при насрещен вятър от 0.6м/с, който попречи на Томпсън да свали още повече от времето си и вероятно да се доближи изключително много до брадатия рекорд на Грифит-Джойнър, който е 10.49 и бе поставен през 1988 на Олимпиадата в Сеул.

ФИНАЛ

Преди старта домакините от Япония се постараха да направят страхотно светлинно шоу - светлините на стадиона изгаснаха и чрез т.нар. "3Д мапинг" бяха очертани контурите на 100-метровото трасе, а след това името на всяка спринтьорка бе изписано върху пистата. 

Илейн Томпсън взе "скалпа" на фаворитката Шели-Ан Фрейзър-Прайс. Двете бягаха в съседни коридори и до 50-ия метър бяха равни, но с феноменална последна част от отсечката тя грабна златото в дисциплината!

На второ място остана Шели-Ан с резултат 10.74, а бронзът е за Шерика Джаксън, отново от Ямайка, която финишира за 10.76, с което си постави и нов личен рекорд.

Четвърта се нареди Мари-Жозе Та Лу от Кот д`Ивоар с време 10.91. Пета е Айла дел Понте от Швейцария с 10.97.

На шесто място остана другата швейцарка Мужинга Камбунджи с резултат 10.99. Седма се нареди Теана Даниелс от САЩ с 11.02, а последна във финала бе Дарил Нейта от Великобритания с 11.22!

ПОЛУФИНАЛИ

Първият полуфинал беше спечелен от Илейн Томпсън с време от 10.76 секунди, а Айла дел Понте остана на второ място с време 11.01, като влезе във финала. Дина Ашър-Смит остана на третата позиция с 11.05 секунди.

Във втората серия над всички беше Мари-Жозе Та Лу с време от 10.79 секунди. На второ място се класира Шерика Джаксън от Ямайка с 10.80 сек. Мишел-Лий Ахие от Тринидад и Тобаго остана трета с 11 сек.

Шели-Ан Фрейзър-Прайс нямаше никакви проблеми да спечели третия полуфинал с време от 10.73 секунди. На втора позиция завърши Мунджинга Камбуджи от Швейцария. С време от 10.98 секунди Тина Даниелс от САЩ намери място на финала за сметка на Дина Ашър-Смит.

С време 10.992 секунди Дарил Нийта се класира за финала със само една хилядна пред Мишел-Лий Ахие.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

В първия полуфинал сили ще премерят две от фаворитките- Илейн Томпсън-Хера и Дина Ашър-Смит. Томпсън е с най-добър резултат за сезона от този полуфинал, като има 10.71 секунди. Ашър-Смит пробяга разстоянието за 10.91 през този сезон. Серията се допълва от Камиха Бингам от Канада, Тиня Гейтър от Бахамите, Айта дел Понте от Швейцария, Джена Прандини от САЩ и Татяна Пинто от Германия.

Във втория полуфинал Шерика Джексън от Ямайка има най-добро време за сезона то 10.77 секунди, което е само с 1 стотна по-добро от това на Мари-Жозе Та Лу от Кот д'Ивоар. Под 11 секунди е и времето на Джавиан Оливър от САЩ (10.96). В този полуфинал са още Кристъл Емануел от Канада, Манки Ге от Китай, Мишел-Лий Ахие от Тринидад и Тобаго, Александра Бургхарт от Германия и Аша Филип от Великобритания.

В третия полуфинал е другата голяма фаворитка - Шели-Ан Фрейзър-Прайс, която се намира в отлична форма и подобри личния си рекорд, като записа 10.63 през сезона. Най-близо до нейното време в серията е Дарил Нейта от Великобритания, която пробяга разстоянието за 10.96 сек. В полуфинала са Джина Бас от Гамбия, италианката Анна Бонджорни, Теана Даниелс от САЩ, швейцарката Муджинга Камбунджи, Муриел Ахоуре от Кот д'Ивоар и Грейс Нвокоча от Нигерия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички