Знаете ли как се казва трофеят на Евро 2016?


Знаете ли как се казва трофеят на Евро 2016?
Снимка: Getty Images

4665 0

Купата на Европейското първенство е най-престижният трофей, който един национален отбор на Стария континент може да спечели. Малко известен факт за феновете на футбола е този, че всъщност отличието си има име, като то е дълбоко обвързано с историята на самия турнир.

Купата се казва "Анри Делоне" в памет на човека, който първи е дал идеята и е инициирал организиране на Европейско първенство. За съжаление, един от големите футболни деятели е починал пет години преди да види творението си материализирано през 1960 година.

УЕФА тогава е била против подобен турнир, повече подробности можете да видите в специалния материал на Sportlive.bg, посветен на Европейското първенство през 1960 година.

ПЪРВОТО ЕВРОПЕЙСКО: ИДЕЯТА Е НА ФРАНЦИЯ, А ТРИУМФЪТ - НА СССР

Синът на Анри Делоне - Пиер - всъщност продължава делото на покойния си баща и е с основен принос за изработката на самия трофей, който решава да кръсти по най-подходящия начин.

През 2008 година купата е премоделирана, за да стане по-голяма и внушителна, тъй като е отстъпвала сериозно по размери на друга известна купа на турнир на УЕФА - Шампионска лига.

В допълниение към купата "Анри Делоне" шампионът на Европа получава златни медали, а загубилият финалист - плака и сребърни отличия. Мач за бронзови медали се провежда последно на Евро 1980, а през 2012 УЕФА за първи път реши да осигури бронз за загубилите полуфиналите, но сега във Франция няма да има подобен жест.

Всичко най-важно за Евро 2016 четете в Sportlive.bg

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички