В скучен мач Северна Ирландия прекърши амбициите на Украйна и записа историческа победа


В скучен мач Северна Ирландия прекърши амбициите на Украйна и записа историческа победа
Снимка: Getty Images/Gulliver

2450 0

В една от най-постните продукции на това Европейско първенство, Северна Ирландия се наложи над фаворита Украйна с 2:0 в мач от група C. 

Двубоят няма да се запомни с нищо интересно на терена. Украйна така и не успя да намери своето темпо на игра и не показа никаква идея в атака, за да притисне съперника си. Северна Ирландия пък се възползва от своите шансове и записа историческа победа на Европейско първенство. В 49' след изпълнение на фаул Гарет Макоули стреля с глава и изпрати топката във вратата на Андрий Пятов, с което откри резултата. В добавеното време на двубоя пък МакГин удвои преднината и сложи край на срещата.

По време на втората част главният рефер прекрати срещата за няколко минути заради градушката, която се изсипа над стадиона.

Първо полувреме

Първият точен удар бе записан на сметката на Северна Ирландия, но опитният вратар на Украйна Пятов не се затрудни от удара на Стюърт Далас. Двата тима започват предпазливо и в началните минути на двубоя липсват голови положения, като постепенно северноирландците започнаха да приемат играта в своето поле. В 16' Сидорчук опита далечен изстрел, който мина високо над вратата, а скучната продукция от двата тима на терена продължава. 

Феновете на Северна Ирландия в 25' почетоха с аплодисменти паметта на привърженика на тима Дарън Роджърс, който падна от 8 метра върху скали на плажа в Ница и загина.

Първото по-сериозно положение в двубоя идва 15 минути преди края на полувремето. Уорд центрира към  Каткар, който бе на добра позиция в наказателното поле, но не успя да отиграе правилно топката. 

Украйна показва, че няма никаква идея какво трябва да прави в предни позиции, за да отбележи гол. Постепенно влезлият като аутсайдер тим на Северна Ирландия опита няколко удара към вратата като центриране на Стивън Дейвис за малко да се озове в мрежата, но Пятов изби. След скучни 45 минути двата отбора се оттеглят на почивка при нулево равенство.

Второ полувреме

Втората част започна доста по-динамично от първото. Първо украинците изпуснаха голово положение. След центриране от корнер Селезньов стреля с глава, но встрани от вратата на МакГовърн.

3 минути след това в 51' северноирландците не сгрешиха и откриха резултата. Гарет Макоули откри резултата след хубав удар с глава, след центриране от фаул на Оливър Норууд. Още в ответната атака Украйна можеше да върне гола. След центриране от фаул на Коноплянка, Селезньов стреля с глава, но право в ръцете на вратаря МакГавърн.

Заради лошите метеорологични условия главният рефер прекарати срещата за няколко минути. Това обаче не попречи на устрема на Северна Ирландия, която гледа все по- смело към вратата на Украйна.

 

 

 

До края на двубоя играта бе накъсана без сериозни положения и срещата навлезе в познатия си темп от първата част. Два далечни изстрела на Коваленко, които обаче по никакъв начин не затрудниха стража на Северна Ирландия. 

Стартови състави

Украинският селекционер Михайло Фоменко прави само една промяна в отбора си. Йехвен Селезньов ще води атаката на Украйна, а РОман Зузуля сяда на пейката.

В тима на Северна Ирландия обаче има доста сериозни промени. Майкъл О’Нийл прави цели пет промени в иначе дефанзивния състав. Той оставя извън 11-те топ реализатора си Кайл Лафърти, а атаката ще се води от Конър Уошингтън.

Украйна:12. Андрий Пятов, 3. Йевхен Хачериди, 6.Тарас Степаненко, 9. Виктор Коваленко, 10. Йевхен Коноплянка, 11. Йевхен Селезньов, 13.Вячеслав Шевчук, 16. Серхий Сидорчук, 17. Артьом Федецки, 20. Ярослав Ракицки.

Северна Ирландия 1. Майкъл МакГавърн, 4. Гарет Макоули, 5. Джони Евънс, 8. Стивън Дейвис, 11. Конър Уошингтън, 13.Кори Евънс, 14. Стюърт Далас, 16. Оливър Норууд, 18.Арън Хюз, 19. Джейми Уорд, 20. Крейг Катчарт.

 

Преди двубоя

Мачът е с голям залог и за двата тима, които записаха загуби в първите си двубои. Северноирландците оставиха добро впечатление, но допуснаха минимална загуба с 0:1 от Полша. Украйна пък загуби от световния шампион Германия с 2:0, но въпреки това влиза като фаворит в тази среща.

Очаква се и двата тима да влязат в сериозна битка, ако искат да запазят шансовете си за класиране на 1/8 финалите в турнира. Както знаете, 4-те най-добри класирали се трети отбори в групите също се класират напред в първенството.

Украинците досега нямат нито една загуба в сблъсъците помежду им - 2 победи и 2 равенства. Поради тази причина всички очаквания падат върху украинската селекция. Това може да се окаже благоприятно за северноирландците, които да играят по-освободено.

Двубоят ще се играе на в град на Лион на открития през януари стадион "Стад де Люмиер".

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички