Хърватия изпусна да нанесе първия разгром на Евро 2016


Хърватия изпусна да нанесе първия разгром на Евро 2016
Снимка: Guliver/GettyImages

3505 0

Хърватия започна с победа кампанията си на Евро 2016, след като възпитаниците на Анте Чачич стигнаха до 1:0 над Турция в балканското дерби от група D на надпреварата.

Резултатът обаче лъже сериозно, след като "шахматистите" стигнаха до цели 18 удара към вратата, удариха на 3 пъти гредите и направиха вратаря Бабаджан герой за минималната загуба на южната ни съседка.

Единственият гол падна в 41', и то от може би най-безопасната ситуация. При изчистена топка Лука Модрич с фантастично воле от 25 метра реализира за 1:0 и донесе успеха на своя отбор.

Той се превърна в първия хърватски футболист с гол на две европейски първенства, както и първият играч на страната, който вкарва с удар извън наказателно поле.

Утре е вторият мач в групата, в който един срещу друг се изправят Испания и Чехия.

Двубоят почна с отлична акция на "шахматистите". Бързичко нападението премина отляво вдясно, където Дарио Сърна центрира отлично за Ракитич. Звездата на Барселона засече добре, но топката мина встрани от вратата.

Турците не се стреснаха от това и затегнаха постъпите си към вратата. Атаките обаче на водения от Фатих Терим не се получаваха, като в първите минути единствено Туфан с удар отдалеч застраши минимално вратата на символични гост.

Хърватите от своя страна стигнаха до няколко корнера, които внасяха напрежение в наказателното поле на Турция, но и тези положения не доведоха до ранен гол - 0:0 след първите 20 минути.

Двубоят продължи в посредствено темпо, а в 30' зрителите на "Парк де Пренс" видяха първия жълт картон. Той беше показан на Тосун, който разби с лакът главата на Чорлука. Хърватският бранител беше бинтован и се върна на терена.

Полувремето вървеше спокойно към нулево равенство, но в 41' "шахматистите" избухнаха. След серия от две центрирания защитник на Турция изби с глава, но не особено добре. Тя попадна на крака на Модрич, който от 23 метра с фантастичен удар от воле вкара за 0:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началото на втората част Фатих Терим извади Озякуп, който беше незабележим през първото полувреме, а на негово място се появи крилото на Фенербахче Волкан Шен. Още в 47' той можеше да се разпише, след като стреля от границата на пеналта, но топката срещна крака на Тосун.

В 53' се стигна до много опасен свободен удар в полза на Хърватия, при който Дарио Сърна стреля над стената, вратарят не помръдна, но топката удари напречната греда.

Само няколко минути по-късно Сърна можеше да реши двубоя. След спасяване на Бабачан, който отрази удар на Манджукуч, капитанът на Хърватия овладя топката и с левия крак опита да порази полу-празната врата. Той стреля в аут и изпусна най-чистото положение в мача до момента.

Хърватите продължиха методично да мачкат своя съперник и Брозович пропусна ново отлично положение за своя тим. В 65' пък нервите на Терим не издържаха и той пусна Бурак на мястото на незабележимия Арда Туран.

В 66' Брозович пропусна поредното положение за Хърватия, пропускайки да засече отлично центриране на Перишич. Фатих Терим пък осъществи и 3-ата си смяна, пускайки младока Емре Мор и извади слабия Тосун.

В 73' поредната добра акция на "шахматистите" завърши с греда. Манджукич получи отдясно и почти от корнера центрира отлично за Перишич, който с глава на близката греда прати топката към далечния ъгъл. За негово нещастие, топката кацна на страничната греда - все още 0:1.

Турция продължи да играе изключително слабо, а Бабаджан отрази два удара - на Перишич и Брозович, запазвайки минималните шансове на своя тим за равенство. Символичните домакини обаче така и не стигнаха до шанс за гол, проваляйки се на старта на поредно голямо първенство.

СЪСТАВИТЕ

Турция: Бабакан, Гьонюл, Топал, Балта, Еркин, Туфан, Инан, Озякуп, Туран, Чалшаноглу, Тосун

Хърватия: Субашич, Сърна, Чорлука, Вида, Стринич, Бадел, Модрич, Брозович, Ракитич, Перишич, Манджукич

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата отбора направиха силна подготовка за Европейското. Турция има 1 загуба от 2014 година насам, като тя дойде на "Уембли" в гостуване на Англия (2:1) в контрола. Хърватите от своя страна са непобедени в 7 поредни двубоя (официални мачове и контроли), а последното им поражение дойде в гостуване на Норвегия (0:2). 

Най-крещящата липса и в двата тима е тази на Деян Ловрен, който "шахматистите" предпочетоха да не викат за Евро 2016, тъй като е в сериозни пререкания в "мафиотската" футболна федерация на Хърватия.

Мачът е "на живот и смърт" за двата тима, защото в новия формат една победа не само дава самочувствие, но и почти гарантирано участие на осминафиналите. В същото време "балканските дербита" на подобни форуми винаги са били интересни и зрелищни, а стилът на двата отбора подсказва, че ще има доста положения в мача.

Очаквайте след малко стартовите състави на двата отбора!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички