Албания с исторически триумф над слаба Румъния, стиска палци за осминафинали


Албания с исторически триумф над слаба Румъния, стиска палци за осминафинали
Снимка: Gulliver/ Getty Images

2734 0

Изненадващо или не, Албания се класира на 3-о място в група "А" на Евро 2016. Това стана възможно, след като "Балканските орли" стигнаха до изстрадан успех с 1:0 над Румъния. 

Единственото попадение в мача беше дело на Садико, който в 43' с глава вкара за 1:0 и донесе исторически успех за Албания на подобен форум.

Румъния през целия двубой доминираше, но не генерира почти никакви голови положения, с изключение на едно в началото на мача и в 77', когато греда удари Андоне.

Северната ни съседка отпада, след като беше считан за фаворит поне за третото място, а освен това възпитаниците на Анхел Йорданеско така и не отбелязаха гол от игра (2 гола, и двата от дузпи).

Албания пък към момента попада в топ 4 на отборите, класирани на 3-о място и има реален шанс да се класира напред към осминафиналите.

Паралелно с този двубой играха Франция и Швейцария. Как се разви двубоят Вижте ТУК

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Румъния почна много по-добре в срещата в опит да стигне до категорична победа. В 10' имаше отлично положение в полза на възпитаниците на Йорданеску, но Бериша се отчете с блестяща намеса срещу Станчиу.

Това обаче беше единственото добро положение в първите 30 минути. Символичните домакини доминираха, но "орлите" се отбраняваха отлично и не позволяваха на бързите играчи да покажат добрата си игра на контраатака.

Последваха скучновати минути, но в края на полувремето Албания избухна. Мемушай в 43' центрира отлично в пеналтерията, където Садико с глава преодоля Татарушану и откри резултата, изненадващо в полза на Албания - 0:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Отчаяните румънци излязоха с всички сили в атака през втората част, но голът аванс на албанците им вдъхна допълнително сили. Те се отбраняваха отлично, а рано-рано Анхел Йорданеско се видя принуден да прави смени. На терена се появиха Торже и Санмартеан, но и това не доведе до кой знае каква промяна в играта на Румъния.

В 77' чак символичните домакини имаха шанс да стигнат поне до равенството. Флориан Андоне беше намерен в наказателното поле и веднага стреля, но уцели гредата - все още 0:1 за "балканските орли".

До края обаче Румъния така и не успя да отбележи гол и отпадна безславно от турнира.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Румъния: Татарушану, Сапунару, Григоре, Кирикеш, Мател, Хобан, Препелица, Попа, Станчу, Станчиу, Алибец

Албания: Бериша, Аголи, Маврай, Айети, Хусай, Абраши, Баша, Мемушай, Лила, Леняни, Садику

Румъния изпусна победата срещу Швейцария в последния двубой, като завърши 1:1 срещу "кръстоносците". Така, за да се класира напред, северната ни съседка има нужда от убедителна победа над Албания, за да изпревари, евентуално, Швейцария на втората позиция. 3-ата позиция също има вариант да даде право на участие в елиминационната фаза.

Албания също има теоритични шансове да се класира напред като един от 4-те най-добри трети отбори. Албанците до момента нямат точка в дебюта си на европейско първенство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички