Merci, Португалия, но повече никога не се връщай


Merci, Португалия, но повече никога не се връщай
Снимка: Gettyimages.com

2992 0

Честито на феновете на Португалия и на феновете на Кристиано Роналдо. "Селесао" е европейски шампион за първи път в историята си, след като спечели втория си финал с 1:0 над Франция.

Първият финал бе трагичен за португалците - преди 12 години на домашна почва загубиха с 0:1 от Гърция. "Елините" винаги са били считани не само за най-сензационния европейски шампион (може би съизмерими по отношение на изненадата само с Дания от 1992 година), но и най-скучния и най-неприятния за гледане.

Португалия от 2016 се различава много малко от грозните гърци, единствено фигурата на Кристиано Роналдо придава някаква по-звездна и вълнуваща аура на отбора на Фернандо Сантош.

Португалия се провря до европейската титла и направи нищо повече от достатъчното, за да я спечели. Беше в най-лесната група и завърши на трето място с три хикса срещу Исландия, Австрия и Унгария.

От 16-те участници на елиминациите Португалия влезе като 15-ия по сила на показателите, изпреварвайки Северна Ирландия заради повечето си вкарани голове. А там какво се случи - нищо особено.

Осминафиналът с Хърватска се очакваше като истинско дерби, а се оказа най-скучният и бездарен мач на цялото Евро 2016, като първият точен удар се оказа и голов и дойде в 117-ата минута.

Последва победа с дузпи над Полша, след като изравнителният гол за 1:1 на Ренато Санчес бе отбелязан с помощта на рикошет. Поляците пропуснаха само веднъж от бялата точка и бяха наказани от бъдещия еврошампион.

Срещу Уелс на полуфиналите Португалия имаше точно 5 минути на класа и наниза два гола за единствената си победа в редовното време. Точно тези точно пет минути бяха посланието на отбора на Сантош - ние сме точно толкова добри, колкото трябва и нищо повече.

Помните ли финала с Франция? На бас, че от участието на Португалия в него помните на първо място сълзите на Кристиано Роналдо при ранната му принудителна смяна и нощната пеперуда на лицето му. Чак тогава евентуално се сещате за зрелищния гол на Едер в продълженията и за пропуските на Антоан Гризман и Андре-Пиер Жиняк.

И пак - ние сме точно толкова добри, колкото трябваше и нищо повече. Станахме европейски шампиони с една победа в редовното време и без много вълнения за феновете, които не са ни сънародници.

Гърция поне се хранеше с романтиката на един вярващ в мечтите си аутсайдер и нямаше вариант да се изкачи на върха с друг начин на игра, освен прагматизма на Ото Рехагел. А Португалия притежаваше далеч повече класа от "елините" и можеше да ни накара да сме доста по развълнувани, отколкото ни направиха те - само Роналдо ни трогна със сълзите си, възнаградени в последствие с радостта от титлата и обещанието за нова Златна топка...

Merci, Португалия. Merci, Гърция. Ако може никога повече да няма такива като вас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички