Едер-грозното пате на португалския футбол


Едер-грозното пате на португалския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

6980 0

Когато говорим за португалски футбол, обикновено го свързваме с блестящи футболни легенди, като Еузебио, Луиш Фиго, Педро Паулета и, разбира се, Кристиано Роналдо. Но на финала на Евро 2016 грациозният лебед Роналдо получи контузия и приказката на Португалия изглеждаше обречена.

Все пак, „мореплавателите“ още разполагаха с брилянтни техници като Нани и Куарешма, от които се очакваше да „вадят кестените от огъня“, но съдбата беше отредила друго.

В късната 79 -ата минута на терена се появи „грозното пате“ на поргугалския футбол-Едер.Именно той се оказа златният коз за  Фернандо Сантош. В 109-тата минута нападателят вкара така необходимия победен гол за португалците.

„Този момент е фантастичен и исторически, но целият отбор работи много, за да стигне до тук. Борехме се до последната секунда, като демонстрирахме невероятна сила. Поздравления за всички момчета за свършеното, както и за публиката ни, която не спря да ни подкрепя. Треньорът ми вдъхна увереност преди да вляза в игра, а Кристиано Роналдо ми каза, че ще вкарам победния гол. Неговите думи много ми помогнаха", заяви щастливият Едер.

Таранът, когото специалистите преди шампионата определяха като „компромисен вариант" в крайна сметка се превърна в герой. С едва 6 гола за Лил през сезона мнозина се чудеха дали изобщо мястото на Едер е на Евро 2016.

Едер изтъкна като основна причина за успеха силният колектив на „мореплавателите".

"Много съм щастлив, това е незабравима нощ за мен. От първата минута на този лагер мечтаехме да спечелим купата. Имаме много силен колектив, като трудът ни бе възнаграден".

След спечеления финал, сравнението което Фернандо Сантош направи с португалския национален отбор, беше с „грозното пате“ от приказката на Андерсен. Съпоставка, която може да се направи и със снажния нападател.

Съдбата на Едер не е да бъде изграден като „по калъп“. Родом от Гвинея-Бисау, семейството му се премества в Португалия, докато е още дете. Започва да тренира футбол на 11-годишна възраст, а професионалният си дебют прави в третодивизионния ФК Оливейра. Доброто му представяне не остава незабелязано и само за две години стига до Премиер лигата, където играе с екипа на Академика (Коимбра). С тима от Коимбра вдига купата на Португалия през сезон 2011/2012.

Най-успешният период в кариерата на Едер е престоят му в Брага от 2012 до 2015 година, през който успява да отбележи 26 гола в рамките на 60 мача. С екипа на „арсеналистас“ таранът печели купата на лигата през сезон 2012/2013.

С националния отбор на Португалия има изиграни 29 мача.Любопитното е, че досега Едер никога не беше отбелязвал гол в официален мач, а единствено в контролни срещи. Е, направи го и грозното пате се превърна в „златния лебед' на цяла Португалия!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички