5 рекорда на Европейско първенство, които никога няма да паднат


5 рекорда на Европейско първенство, които никога няма да паднат
Снимка: Getty Images/Guliver

16902 0

Евро 2016 вече влезе в историята като първенството с най-много сблъсъци между агитките. Добре де, все още не е ясно, но с темпото, с което се бият феновете помежду си, то този "рекорд" е гарантиран. Но има няколко рекорда, които никога (почти никога) няма да бъдат подобрени.

№1 Най-малко допуснати голове от шампиона

Последната европейска титла на Испания (2012) със сигурност е най-сладката в резюмето на Икер Касияс. Вратарят, който загуби титулярното си място за сметка на Давид Де Хеа, вдигна титлата над главата си, след като допусна само 1 гол в своята врата.

Това стана още в откриващия мач срещу Италия (1:1). Оттам нататък Ейре, Хърватия, Франция и Португалия не успяха да отбележат на Сан Икер, а във финала Испания опустоши Италия с 4:0, превръщайки се в един от най-убедителните шампиони на Стария континент.

НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ КОЛКО ПЪТИ ДАЙЕР Е БИЛ ФАУЛ В ЖИВОТА СИ

№2 Най-много минути на Европейско първенство

Едва ли ще се намери играч, който да изиграе 1536 минути - 60 секунди повече от вратаря на Холандия Едвин ван дер Сар. В кариерата си той има 16 мача на Европейско първенство и е убедителен лидер по минути, въпреки че и Лилиам Тюрам има 16 мача. Буфон и Шей Гивън имат хипотетичен шанс да го изпреварят, но това едва ли ще стане.

Нека го поставим така - максималният брой минути за даден играч на Евро 2016 е 790 минути -  почти два пъти по-малко от минутите на Ван дер Саар.

№3 Най-много голове в един турнир

През 1984 година Мишел Платини вкара невероятните 9 гола при триумфа на Франция по време на турнира. Той вкара 2 хеттрика и си осигури голмайсторския приз. А защо никой да не подобри постижението му, макар че има цели 24 отбора на този шампионат? Защото в историята няма нито един играч на Европейско първенство по футбол, който дори да се доближава до отбелязаните от Платини 9 гола.

ВИДЕО: ЛЬОВ СИ ПОМИРИСА ТОПКИТЕ, А СЛЕД ТОВА И ЗАДНИКА

П.п. Не, и Роналдо няма да вкара 9 гола.

№4 Най-малко отбелязани голове в един турнир 

Числото е 27, а първенството е през 1980 година. Тогава в шампионата участваха 8 отбора, което всъщност дава по над 3 гола средно на отбор. Следователно, на Евро 1968 (4 отбора) вкараните 6 попадения са най-ниският резултат на Европейско. При всички положения обаче вече никога няма да видим едва 27 гола, след като отборите вече са 24.

№5 Най-много голове средно на двубой

Футболът става все по-бърз и динамичен, но вниманието върху защитата е все по-засилено, особено на толкова голям турнир колкото Европейското първенство. Следователно едва ли ще видим отново шампионат на Стария континент, в който да има средно по 4.75 гола на двубой. Това стана на Евро 1976 и едва ли ще се повтори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички