Загорчич изля душата си пред SportLive, предложи „революция“ в родния футбол и отсече: Искам Сърбия и България да се класират за Евро 2024


Загорчич изля душата си пред SportLive, предложи „революция“ в родния футбол и отсече: Искам Сърбия и България да се класират за Евро 2024
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3966 0

Националният отбор по футбол на България ще стартира днес квалификационния цикъл за класиране на Евро 2024 в Германия. Съперник в първия мач е коравият и неудобен съперник в лицето на Черна гора. „Лъвовете“ са обнадеждени от доброто представяне под ръководството на селекционера Младен Кръстаич и цялата футболна общественост у нас мечтае най-накрая „трикольорите“ отново да защитават честта на родината ни на голям футболен форум.

Златомир Загорчич е един от футболистите, които са играли за България при последното голямо участие на националния ни отбор на международната сцена- Евро 2004  в Португалия. Натурализираният сърбин излезе на терена в две от срещите в груповата фаза на турнира – срещу Дания и Италия.

Sportlive.bg потърси Загорчич за мнение относно започващите квалификации и шансовете на „лъвовете“ да играят на финалния турнир в Германия. 51-годишният специалист сподели и за кого ще стиска палци в битката за Евро 2024 – родината си Сърбия или за втората си родина България. Загорчич посочи и какъв „революцинен“ ход ще бъде от най-полезен за истинското развитие на българския футбол.

Ето емоционалното и аналитично интервю на Заги пред медията ни:

- Г-н Загорчич, предстоят квалификации за Евро 2024. Капризът на жребия събра в една група Сърбия и България. Как ще коментирате очертаващото се съперничество между родината Ви и на практика втората Ви родина?

- За мен това е нещо много странно. Аз съм човек, който е много години в България и ще трябва да взема решение кой отбор да подкрепям. По-близо до сърцето ми е родината, Сърбия, от другата страна е България и цялото време, което бях тук, в което си създадох много приятелства. Затова не мога да кажа конкретно за кого ще викам в този мач. Много ми се иска да си направим два хикса в двата мача и да са доволни всички.

- Надявате ли се и двата отбора да продължат напред към Евро 2024?

- Това ми се иска най-много. В момента Сърбия разполага с много добри футболисти. За България ми се иска това, което го направихме в Лига на нациите, с новия селекционер, това, което показаха като игра, да продължават по този начин. Надявам се и двата национални отбора да се класират за Европейското първенство.  

- Самата квалификационна група е доста интересна палитра от отбори, като повечето са от нашия регион, и преобладават славянските народи, като включим и Черна гора. Кой е фаворит за първото място според Вас?

- Моето мнение е, че това е Сърбия заради футболистите, с които разполага. Но във футбола нищо никога не се знае, в тази игра не печели винаги най-добрият. Възможно е да има някакви изненади, но ще видим, нека минат мачовете. Ще ги гледаме с удоволствие.

- Вие казахте, че се надявате и двата отбора да се класират на Европейското, но как все пак оценявате шансовете България да се класира най-накрая на голям форум след около 20-годишна суша?

- Това, което показаха в Лига на нациите, като игра и всичко останало, се надявам да продължат по същия начин и да успеят да се класират. Трябва във всеки един мач да играят на 100% и да се раздават - това е начинът.

- Любопитно е, че Вие не сте бил национал на родината си, но сте играл за България, при това на последния голям форум, на който участва - Евро 2004 в Португалия. Тогава взехте участие в две от срещите в груповата фаза, какво си спомняте от тях и никога не бихте забравил?

- Цялата обстановка на европейско първенство е нещо страхотно за един футболист. Да виждаш, че играеш срещу най-добрите футболисти в Европа е невероятно удоволствие. Надявам се да го почувстват и момчетата от българския национален отбор.

- Съжалявате ли, че не сте играл за националния отбор на Сърбия и наистина чувствате ли България като втора своя родина, след като се установихте тук и имате българско гражданство?

- Съжалявам, че не съм играл за Сърбия, но от друга страна тук в България направих добра кариера. Имах честта да играя за националния отбор, което за мен беше и голямо удоволствие.

- За разлика от България, Сърбия участва на последното Световно първенство. Каква е оценката Ви за представянето на отбора на Мондиала в Катар?

- Имаше разлика между показаното в квалификациите и след това на шампионата в Катар. Явно имаше някакво колебание сред футболистите. Те направиха страхотни квалификации, със страхотна игра, но на Мондиала не успяха да го демонстрират отново.

- Все пак бихте ли съпоставил отборите на Сърбия и България като качество?

- Много е трудно, защото всеки знае какви футболисти играят за Сърбия. Това обаче не означава, че те ще се класират лесно за Европейското първенство.

- Наскоро се появиха информации, че сърбите ни отписват тотално, изтъквайки, че най-големият ни актив е селекционерът Младен Кръстаич, който е сърбин. Как определяте тези писания?

- Всички сме професионалисти и работим на 100% за своите работодатели – клубен отбор или национални отбори. В случая говорим за представителния тим на България. В професионалния свят това са нормални неща. Мисля, че тези думи, които са написани са една малка провокация.

- Под ръководството на г-н Кръстаич се върнаха надеждите за създаването на наистина качествен национален тим. Ще успее ли той според Вас да сглоби един боеспособен отбор за бъдещето на България?

- Той много иска да го постигне и мисля, че е на правилния път. Виждаме начина, по който си действа с младите футболисти. Но има проблем в българския футбол, защото големите отбори изключително малко разчитат на български играчи. Необходима е промяна и в тази тенденция, за да може българският футбол да се завърне там където му е мястото.

- За съжаление тенденцията, за която говорите се утвърди прекалено у нас…

- Това, което виждаме в топ отборите е, че имат прекалено много чужденци.  А от друга страна и отборите, борещи се да оцелеят, също разчитат на доста чуждестранни играчи.

Доколкото знам в Сърбия на тимовете е позволено да използват само по трима чужденци. Останалите са сърби и се разчита и на млади футболисти, с които разполагат. Именно това е начинът, по който според мен трябва да се действа и в България. Моето мнение е, че това трябва да се случи максимално бързо тук.

 - Постоянно се коментираше, че се оказва натиск върху националните селекционери. Продължава ли тази практика според Вас, откакто начело застана Кръстаич?

- Това не е само в България. Във всеки един национален отбор е така. Нормални неща са. Във футбола винаги има напрежение. Няма как този натиск да не влияе. Ако притежаваш характер, нещата могат да вървят добре и в правилната посока.

- Всъщност имах предвид повече натиска от страна на клубовете и по-конкретно от техните президенти и собственици….

- Това не е въпрос към мен.

- Именно Кръстаич започна тоталното подмладяване на състава? Защо според Вас българските селекционери преди него сякаш не искаха да рискуват или се страхуваха да предприемат тази стъпка?

- Защо не искат? Нямам представа каква е причината. Тук съм вече от много години. Не може още утре да се стане шампион. Изисква се време футболистите да бъдат готови за мъжкия национален отбор. Всеки един от селекционерите нямаше и нужното време да използва тези хора. Заради желанието да се класираме на европейско или световно първенство младите футболисти нямаха шанс да се доказват в мачовете.

- Как ще коментирате като цяло работата на Кръстаич? Забелязва ли се неговия почерк, въпреки че работата на селекционера е малко по-специфична?

- Вижда се промяна в самата схема на игра и агресията, която се показва по време на мачовете. Забелязва се дисциплина на терена. Отборът ще израства много, ако продължава по същия начин. Надявам се да успее да се класира за Европейското първенство.

- Канил ли Ви е в щаба си в националния отбор?

- Не. Ние не се познаваме. Знаем се само като имена, но лично не се познаваме.

- Квалификациите започват с мач срещу Черна гора. В последните 4 официални срещи България няма победа над черногорците, ще бъде ли постигната вече тя?

- Мисля, че вече е време да се случи.

- Какъв ще е главният коз в този двубой?

- Точно това, което казах и по-нагоре – дисциплината и агресията на терена. Ако го направят по правилния начин, няма как да не спечелят мача.

- В състава на България има настоящ футболист на Славия, както и немалко кадри на клуба или такива, които са преминали през отбора. Горд ли сте и този факт знак ли е за добрата работа при Вас, където предимно се залага на български футболисти?

- Хубаво е за клуб като Славия. Наистина има доста играчи в националния отбор, свързани с нашия клуб. Вече говорихме, че това е начинът. Трябва и другите клубове да не се притесняват да налагат повече български и млади футболисти. Най-лесно е да се купува един готов играч от чужбина, отколкото да изградиш местен. За мен лично е по-честно да обърнем внимание на децата в България.

- Какъв е призивът Ви към българските фенове и пожеланието Ви към тях?

- Нека да оказват подкрепя на националния отбор и да пълнят стадионите на мачовете на тима. Така и тези момчета ще израстват.

Пожелавам успех на България в предстоящите квалификации и да се класира на Европейското първенство в Германия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Бивш селекционер  посочи пред SL козовете на България за класиране на Евро 2024 и каза изненадан ли е от Кръстаич

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички