ВИДЕО: Какво каза френският коментатор, докато Мичмана раждаше "Господ е българин"?


ВИДЕО: Какво каза френският коментатор, докато Мичмана раждаше "Господ е българин"?
Снимка: Getty Images

31218 0

Емил Костадинов е едно от най-важните имена в историята на българския национален отбор по футбол. Той е допринесъл неведнъж за успехите на "лъвовете" на терена, но най-големият му принос за тима безспорно е безценният му гол на "Парк де Пренс" срещу Франция, който праща България на Световното първенство в САЩ през славната 1994 година, а "петлите" остават да гледат форума у дома пред телевизорите.

Именно заради този любим на цялата нация епизод италианското издание на Goal.com избра да разкаже историята на бившия нападател на читателите си. Заглавието на дългия материал е красноречиво: "Емил Костадинов, българинът, който разплака Франция в Париж".

Един от любопитните моменти, които статията разказва, е каква е била реакцията на френския коментатор на мача Франция - България, завършил с паметния гол на българина. Докато Николай Колев-Мичмана произнася култовата и неумираща фраза "Господ е българин", колегата му от "TF1" изрича: "Костадинов... Ох, ох, ай, ай, ай... каква катастрофа".

Goal.com/it повдига националното ни самочувствие с коментара, че дори и днес, почти 30 години след този велик мач, името на Емил Костадинов е синоним на поражение във Франция. "Защото Емил, който влезе в страната без необходимите документи, беше разплакал цял народ със страхотен мач. Дори днес да кажем името на Костадинов на французин, който вече не е много млад, е горе-долу равносилно на това да кажем на бразилец името на Паоло Роси", пише изданието.

Самият футболист наскоро призна, че дори и днес има моменти след гола, които не може да си спомни. "Разбрах какво се е случило, едва когато се върнахме в съблекалнята", заяви той пред сайта на УЕФА неотдавна. Ето какво точно се случи на 17 ноември 1993 година (не, че някой не знае, но е сладко да си го спомним).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички