В типичен стил "Хубчев" България измами Беларус (ВИДЕО)


В типичен стил "Хубчев" България измами Беларус (ВИДЕО)
Снимка: BGNES

5507 0

Българският национален отбор по футбол постигна първата си победа в световните квалификации (общо втора) под ръководството на Петър Хубчев. В типичен за бившия треньор на Берое стил "лъвовете" надвиха Беларус с 1:0 пред около хиляда души на националния стадион "Васил Левски".

Единственото попадение още в 10-ата минута реализира Ивелин Попов след добро центриране на Спас Делев. Това бе единствената отлична акция на скорост в мача на националите, като те демонстрираха добра ефективност в предни позиции.

Владислав Стоянов направи няколко решителни намеси и предотврати неприятно изравняване, като Беларус имаше инициативата през по-голямата част от мача, но реално и българите пробваха на контраатака да стигнат до нов гол.

След почивката пък мачът бе толкова накъсван, че почти не можеше да се говори за футбол, но за Хубчев сценарият бе най-желаният и все пак му донесе първи успех начело на България.

Беларус завърши срещата с десетима души след втори жълт картон на звездата Александър Хлеб в 92-ата минута. Двама дебютираха с националната фланелка в този двубой - Радослав Кирилов и Преслав Йорданов.

"Лъвовете" имат 6 точки и са на четвърто място в класирането, но само 1 пункт ги дели от втория и третия Холандия и Швеция. Лидерът Франция срази с 2:1 "трите корони" в петък, а Холандия по същото време с България спечели с 3:1 визитата си на Люксембург (последен с 1 точка). Беларус е пети с 2 пункта.

Началото бе мудно, но пък българите демонстрираха великолепна ефективност и превърнаха в ранен гол първата си добра атака и първия точен удар. Светослав Дяков отне топката в средата на терена и пусна отличен пас по крилото за непокрития Спас Делев.

За него не бе проблем на нахлуе на скорост в наказателното поле и да центрира по най-добрия начин за Ивелин Попов, който с глава разпечата мрежата на Беларус - 1:0!

Това е 13-ият гол на Ивелин Попов с националната фланелка и втори в световните квалификации след попадението му от пряк свободен удар срещу Люксембург при успеха с 4:3.

Гостите обаче отговориха със страхотна атака, при която Александър Хлеб много мъдро пусна пас с пета в наказателното поле за Маевски, който стреля опасно, но покрай гредата.

За малко в 29-ата минута Беларус не си отбеляза автогол след шпагат на Поляков при центриране отляво на Петър Занев, но за съжаление вратарят изби. 

Иначе най-добрата вратарска намеса за полувремето бе на Владо Стоянов след разбъркване и удар от 6-7 метра на Юри Кендиш.

В самия край на полувремето Беларус изпусна още един изгоден шанс за изравнителен гол - Петър Занев бе надигран от Михаил Гордейчук, а подаването му намери Маевски, който обаче стреля над вратата от близко разстояние.

Лошата новина от второто полувреме бе контузията на Георги Миланов, който веднага бе откаран с линейка в болница. Иначе в първия четвърт час след почивката се отчетохме с два точни, но слаби удари на Симеон Славчев и Ивелин Попов.

Владо Стоянов пак трябваше да се намесва решително в 59-ата минута след глупост в защита на Занев, но радващото бе, че беларусите продължаваха да изпускат положенията си.

Като цяло през второто полувреме играта бе доста накъсана и трудно можеше да се говори за вълнуващ футбол - мачът влезе в маниера, който е най-приятен и предпочитан за треньора ни Петър Хубчев.

Пропуските обезсърчиха беларусите и те бяха доста по-приятен съперник в последните минути, а българите не контролираха уверено събитията на терена, но и не допускаха повод за изнеанда.

В 92-ата минута Александър Хлеб направи тактически фаул, за да спре бърза атака, подхваната от Радослав Кирилов. Съответно звездата на Беларус бе изгонен за втори жълт картон и напусна безславно двубоя.

В крайна сметка удържахме на стихийния финален натиск и се поздравихме с успеха над беларусите - 1:0.

Състав на България: Владислав Стоянов, Страхил Попов, Александър Александров, Петър Занев, Симеон Славчев, Спас Делев, Ивелин Попов, Васил Божиков, Георги Миланов, Александър Тонев, Светослав Дяков

Състав на Беларус: Андрей Горбунов; Александър Мартинович, Денис Поляков, Сергей Политевич, Йегор Филипенко, Александър Хлеб, Михаил Гардейчук, Павел Нехайчик, Юри Кендиш, Иван Маевский, Денис Лаптев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички