Лигата на нациите - последната надежда на националите за класиране на Евро 2020


Лигата на нациите - последната надежда на националите за класиране на Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

18359 0

Българският национален отбор се представя трагично на квалификациите за Европейското първенство през 2020 година, като заема последното място в група А с едва две точки от 5 изиграни срещи.

В събота отборът на Красимир Балъков загуби с 4:0 от Англия на "Уембли", а преди това допуснахме поражения от Чехия и Косово, както и записахме две равенства с Черна гора и Косово. Въпреки тези резултата националните ни все още имат шанс за класиране на Евро 2020 и той е през Лигата на нациите.

Миналия сезон отборът, воден от Петър Хубчев, завърши на второ място в своята група 3 от Лига С и заеха 5-о място в третата дивизия и 29-о в общо класиране. Това може да даде шанс на "лъвовете" да играят плейофи от Лигата на нациите за осигуряване на място на Европейското. Това обаче ще се случи при няколко условия. Ако четирите победителя от групите на всяка дивизия през квалификциите, местата им в плейофите ще бъдат заети от следващите тимове в общото подреждане на Лигата на нациите.

Местата може да бъдат допълвани и от по-долни лиги, ако всички възможни от по-горните вече са се класирали. Плейофите в Лигата на нациите са през пролетта, когато ще се разпределят последните визи за европейския шампионат. От сайта на УЕФА обновяват ситуацията около възможни плейофи и въз основа на последните резултати отборите, които се класират за плейофни двубои  към момента са:

Лига A: Холандия, Швейцария, Исландия, България / Израел *

Лига B: Босна и Херцеговина, Уелс, Чехия, Словакия

Лига C: Шотландия, Норвегия, Сърбия, България / Израел *

Лига D: Грузия, Северна Македония, Беларус, Люксембург

Като при сегашния сценарий, жребият ще реши коя страна от България или Израел ще попълни празния слот в Лига C и коя ще се състезава в Лига А. Във всяка четворка ще се срещнат най-високо и най-ниско класираният и вторият срещу третия по ранкинг, след което победителите ще се изправят един срещу друг в директна битка за място на европейското първенство. Домакини в своеобразните 1/2-финали ще бъдат тимовете с по-предно класиране, а домакинството във финала ще бъде определено с жребий.

А какво написаха английските медии за българските национали може да видите в този материал на SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички