Жалко! България до 21 години избегна срамна загуба, но Европейското е мираж (ВИДЕО)


Жалко! България до 21 години избегна срамна загуба, но Европейското е мираж (ВИДЕО)
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

5810 0

Младежкият национален отбор по футбол на България избегна срамна загуба от Косово, като изравни в добавеното време, за да стигне до равенство 1:1. Срещата се състоя на стадион "Александър Шаламанов" в столицата, където само преди дни вкарахме два гола срещу силната Германия (2:3).

След дузпа още в първите минути, отсъдена за игра с ръка на Никола Илиев, гостите поведоха още на самия старт. Косоварите играха много здраво и се получи голяма битка, а чак към края на второто полувреме се стигна до по-сериозен натиск от българите. Това доведе до червен картон за гостите и още по-голям натиск. В крайна сметак той даде резултат и Мартин Сораков вкара красив гол отдалеч.

Въпреки че избегнаха загубата, след този резултат "лъвчетата" доста намалиха шансовете за класиране за Европейското. Те са трети с 5 точки от 4 мача, а Косово не успя да ги измести и остава четвърти с 6 пункта от същия брой изиграни срещи. Проблем е не само изоставането от втората позиция, а и това, че тя не дава със сигурност класиране на Европейското.

Сформира се своеобразно подреждане на вторите отбори, като трябва огромна доза късмет и слаби резултати на тимовете и от останалите групи, за да има шанс България, ако изобщо стигне второто място (предвид само едната победа до момента).

Лидер в групата вече е Полша, която спечели разгромно домакинството си срещу един от аутсайдерите - Естония. Страната е с 9 точки, а Германия остава втора с 6 (но и с мач по-малко - 2 изиграни).

Това бе последният дуел за "лъвчетата" от тази пауза. Следващите мачове за "лъвчетата" са през ноември, когато отново излизат в ролята на фаворити срещу отборите на Косово (гости) и Естония (домакини) и ще имат шанс за своеобразно отмъщение.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След опасно центриране на втора греда от пряк свободен удар българската отбрана все пак се справи. Последва обаче изстрел в наказателното поле след избитата топка, а впоследствие тя се спря в ръката на Никола Илиев и съдията показа бялата точка.

8' - 0:1! Тахири се нае с изпълнението и прати българския вратар Дамян Христов в обратната посока, за да открие резултата.

В следващите минути двата отбора получиха нарушения на доста идентични позиции, като тази, от която дойде центрирането преди дузпата. Косоварите не създадоха опасност, а при изпълнението на домакините Гьокай боксира при по-скоро удар от нашата страна, отколкото центриране.

След половин час игра Дамян Христов трябваше да спасява коварен изстрел отдалеч. За пореден път гостите пресираха дълбоко и се стигна до неточност при изнасянето на топката от "лъвчетата". След това последва ударът, а топката отскочи току пред Христов, но все пак той улови.

Малко след това Даниел Любомиров пропусна най-добрия шанс за България към момента. Той бе намерен в наказателното поле и опита да намери далечния ъгъл, но изстрелът му мина над напречната греда. Оказа се, че е имало рикошет и последва ъглов удар. След него нямаше по-опасна ситуация, вместо това гостите организираха контраатака, но към заключителната ѝ фаза Станислав Шопов се намеси решаващо.

В 38-ата минута централните бранители Йеленкович и Петров, както и вратарят Христов не се разбраха. Стражът излезе на 25-30 метра от голлинията, въпреки че имаше двама защитници срещу един противников футболист. Той се размина с топката, но в крайна сметка противниковият нападател не успя да се възползва.

Краят на втората част бе обнадеждаваш, като "лъвчетата" показаха по-добро лице.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините опитаха да наложат натиск в търсене на изравнителния гол, но гостите играеха агресивно и умело, като затрудняваха максимално "лъвчетата". Освен това опитваха контраатаки във всеки удобен момент.

Десетина минути след старта на втората част Станислав Шопов имаше възможност да прати топката в наказателното поле от фал. Центрирането обаче не стигна български играч и съперниковата отбрана се справи. Последва центриране от по-добра позиция малко след това. То вече бе дело на Асен Митков, но гостите отново се справиха.

Все пак родните футболисти се позадържаха повече в половината на съперника покрай ситуацията. Веднага след това пък продължи много дълбоката преса. Тя помогна за отнети топки, но не се оказваше фатално поради неточност в последвалите отигравания.

В 66-ата минута Мартин Сораков имаше сериозни претенции да получи дузпа. Никола Илиев го потърси в наказателното поле, но там Сораков бе блокиран от бранител рамо в рамо. Дуелът бе здрав, но по правилата.

Четвърт час преди края Митков центрира опасно на втора греда от фал. Подаването изненада съперниковите играчи, а Георги Николов остана съвсем близо до това да засече топката.

В 82-рата минута Анди Хоти си изкара червен картон, след като извърши поредно нарушение за своя тим. Той влезе много грубо и закъсняло в краката на Георги Николов, като изобщо не игра с топката. Освен това вече имаше жълт картон.

Около пет минути преди края на редовното време се стигна до изстрел от средна дистанция. След рикошет той мина болезнено близо до страничния стълб на косоварите.

90+2' - 1:1! Мартин Сораков получи топката малко пред дъгата на наказателното поле. Той моментално стреля с едно докосване и с прекрасен мощен изстрел не остави шансове на вратаря.

До края домакините потърсиха победата, но така и не стигнаха до втори гол и пълен обрат.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

България се завръща на стадион "Александър Шаламанов" в столичния квартал "Овча Купел". Само преди дни там "лъвчетата" изиграха достоен сблъсък срещу големия фаворит Германия, но загубиха след голов трилър с 2:3.

В групата лидери са Германия и Полша с по 6 точки от 2 мача. След тях е България с 4 пункта, Косово с 3 и Естония с 1 (трите тима са с по 3 мача). Последен е Израел без спечелена точка, но и със само един изигран двубой поради военното положение.

Това е последен кръг от тази пауза. Следващите мачове за "лъвчетата" са през ноември, когато отново излизат в ролята на фаворити срещу отборите на Косово (гости) и Естония (домакини).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички