България подгони жесток антирекорд след поредния изпуснат шанс за еврофинали


България подгони жесток антирекорд след поредния изпуснат шанс за еврофинали
Снимка: БГНЕС

1439 0

Българският национален отбор ще гледа поредния голям футболен форум по телевизията, след като не успя да се класира за Европейското първенство догодина. Най-черната серия е 6 провала в квалификации,  а сега стигнахме до 4.

В последните 17 официални мача на националите в рамките на 2 години имаме само една победа. Срещу 6 равенства и цели 10 загуби. А още по-притеснително е, че България подгони и най-черните си серии в исторически план. Що се отнася до класиранията ни на европейско първенство, откакто действа системата с квалификационни групи, черната серия е 6 поредни пропуснати финала.

Сега въпреки разширяването на броя на финалистите се приближаваме до антирекорда. България вече я няма на 4 поредни еврофинала, пише "24 часа". Европейските първенства се провеждат от 1960 г. на всеки 4 години 6 поредни пропуснати цикъла от по 4 години без класиране на еврофинали - 1972-а (2-и в квалификационната група), 1976-а (3-и в групата), 1980-а (4-и в групата), 1984-а (3-и в групата), 1988-а (2-и в групата и 1992-а (4-и в групата).

С класирането на европейското първенство в Англия през 1996 г. България слага край на серията 6 пропуснати еврофинала. Тогава “лъвовете” стигат до финалите като втори в квалификационната група, само на 3 т. зад Германия, като до последно имаше шанс да бъдат и преди Бундестима.

Страната ни пропуска Евро 2000 (4-о място в квалификационната група). За да дойде 2004 г., когато България се класира на европейското в Португалия, след като печели първото място в групата с Хърватия, Белгия, Естония и Андора. Това е и последният голям форум, на който България взима участие.

 A кои двама титуляри от злополучния мач срещу Унгария отпадат от състава за Финландия - вижте в този материал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички