Ранен гол на Матюиди бе достатъчен за победа на Франция в София


Ранен гол на Матюиди бе достатъчен за победа на Франция в София
Снимка: БГНЕС

7738 0

Националният ни отбор по футбол загуби от Франция с 0:1 в последната си домакинска квалификация за Мондиал 2018, играна на Националния стадион „Васил Левски“.

Матюиди откри резултата още в 3' след бърза атака на французите. През първата част селекцията на Петър Хубчев не успя да създаде опасни положения, с които да затруднят французите. След почивката възпитаниците на Петър Хубчев заиграха по-силно и натиснаха именития си съперник, но така и не успяха да стигнат до изравнителен гол и в крайна сметка записаха първо домакинско поражение в този цикъл квалификации.

„Лъвовете“ имаха минимални теоретични шансове за класиране на Световното първенство преди този двубой, но след това поражение вече официално остават извън шампионата в Русия. Франция води в класирането с 20 точки, Швеция е с точка по-малко, а Холандия е на трета позиция с 16 точки. България ще завърши на 4-то място в групата, като последният ни мач в Люксембург след три дни е без никакво значение.

Много неприятно начало за националите, които само след 3 минути игра изостанаха в резултата.  Блез Матюиди откри с удар от малък ъгъл, след като Антоан Гризман му подаде в наказателното поле.

В 5' Тодор Неделев стреля отдалеч, но Канте изби в ъглов удар, който не доведе до нищо опасно пред вратата на французите. Отборът на Дешан успя да контролира повече топката и да създава по-опасните положения.

В 14' топката стигна до Толисо отдясно на вратата и той центрира опасно успоредно на голлинията, но Пламен Илиев улови. Минута по-късно и Мбапе пробва удар от наказателното поле, след като отново проби през зоната на Бодуров, но българският страж отново изби в корнер. 

Националите все така трудно успяват да стигнат до топката, като французите можеха да удвоят преднината си в 26'. Мбапе намери Гризман в наказателното поле, но ударът му по диагонал мина покрай вратата.

В 36' момчетата на Хубчев изпуснаха невероятна възможност да изравнят резултата. Първо Тодор Неделев стреля от дистанция, което изненада Лорис и той изби съвсем леко топката. Това позволи на Андрей Гълъбинов да стреля с глава, но вратарят отново показа класа и спаси. Впоследствие топката стигна до Симеон Славчев, който стреля силно, но над вратата.

В края на частта Мбапе успя да финтира трима български играчи, но ударът му бе неточен и премина покрай вратата.

Обещаващо начало за нашите момчета, Матюиди допусна грешка и топката се озова в Спас Делев, чийто удар от дистанция обаче мина покрай вратата. В 48' се получи разбъркване пред вратата на Лорис, но българите не се ориентираха добре и не успяха да нанесат удар.

В 52' Костадинов не успя да засече топка в наказателното поле и да продължи головата си серия, а след това и Манолев не се ориентира добре и атаката на българите загуби своята острота.  В 66' Александър Лаказет успя да направи самостоятелен пробив, но се засуети и не успя да сътвори нищо опасно.

В 82' опасно центриране на Спас Делев от пряк свободен удар стигна в наказателното поле, но се получи разбъркване и топката излезе в аут.

Стартови състави:

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Васил Божиков, Николай Бодуров, Петър Занев, Георги Костадинов, Симеон Славчев, Станислав Манолев, Тодор Неделев, Спас Делев, Андрей Гълъбинов

Франция: Уго Лорис, Джибрил Сидибе, Рафаел Варан, Самюел Умтити, Люка Дин, Корентен Толисо, Н'Голо Канте, Блес Матюиди, Килиан Мбапе, Александре Лаказет, Антоан Гризман

Преди мача

Очакванията са националите да се радват на сериозна подкрепа от трибуните, от над 20 хиляди привърженици, което ще превърне срещата в най-посетената от 6 години насам.

Играем повече от успешно срещу "петлите" в София, а през тази кампания все още не познаваме вкуса на поражението на Националния стадион, като надвихме дори Холандия и Швеция. Имаме само една загуба в 8 мача срещу Франция у дома, като тя е преди 85 години. В последните два сблъсъка с тях у дома - през 1985 и 1992 г., ги бием с по 2:0.

Селекционерът на България Петър Хубчев има да решава известни ребуси около състава. Наказани за двубоя са капитанът Ивелин Попов и вътрешният халф Ивайло Чочев. Контузен е Александър Тонев. Именно в окомплектоването на офанзивната линия Хубчев има най-сериозни колебания.

Селекционерът на "петлите" Дешан пък е все по-критикуван във Франция заради безумно загубените точки срещу отбори като Люксембург и Беларус, както и подарената победа на Швеция в последната минута в Стокхолм.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички