Ясни са три от съперниците ни по пътя за Евро 2020, има няколко сценария за плейофите


Ясни са три от съперниците ни по пътя за Евро 2020, има няколко сценария за плейофите
Снимка: БГНЕС

11218 0

В петък вечер официално стана ясно, че българският национален отбор по футбол ще има шанс да се класира за Европейското първенството догодина, въпреки тотални крах, който претърпя в квалификациите. Националите ни ще имат тази възможност чрез плейофите на Лигата на нациите, които ще са догодина през март месец.

Възпитаниците на Георги Дерменджиев стигнаха до този шанс заради победата на Финландия срещу Лихтенщай. Така Финландия вече не се нуждае от мястото си в плейофите на Евро 2020, което бяха завоювали чрез Лигата на нациите. Сега България, която се подрежда веднага след Финландия в класирането на Лигата на нациите, ще заеме нейното място в плейофите за Евро 2020.

Вече са ясни и три от отборите, които са потенциалните ни съперници - това са Шотландия, Норвегия и Исландия. Не е известно обаче отборът ни в коя дивизия между А и C ще бъде. Много вероятно е това да бъде определено и чрез жребий между България, Израел и Румъния - кои два от тези три отбора да отидат в Дивизия А и кой да остане в Дивизия C.

При положение, че останем в C там са още отборите на Шотландия, Норвегия, Сърбия - ако Португалия бие Люксембург като гост, България. Това означава, че ще гостуваме на Шотландия на полуфинал, а след това играем с победителя от Норвегия - Сърбия. Спечелим ли двата двубоя, отиваме на Евро 2020. Двойките в дивизиите се определят по следния начин: отборът с най-висок коефициент и най-високо място в ранлгистата във всяка пътека ще играе у дома срещу страната, класирана на четвърто място. Отборите, поставени на второ място са домакини на трето класираните отбори в другия полуфинал. Има и още един вариант за същата Дивизия. 

Ако Сърбия спечели домакинството си на Украйна, а Португалия не победи Люксембург като гост. Това означава, че Сърбия ще се класира директно за Евро 2020 за сметка на Португалия. Тогава първият ни мач ще е като гост на Шотландия или Норвегия. При победа ще се изправим срещу победителя от другата двойка Шотландия или Норвегия срещу Израел/ Румъния в зависимост кой от Израел и Румъния ще остане в Дивизия C при жребия, който ще е на 22 ноември. Ако той отреди да сме в Дивизия А, там все още има много варианти за съперник, като засега е ясен единствено Исландия. Потенциални противници са ни и Уелс, Словакия, Ейре, Северна Ирландия. За разлика от досегашните двубои в Лигата на нациите, тези плейофи ще се играят само в един двубой.

Междувременно младежкият ни национален отбор също запази шансовете си за класиране за Европейското първенство след геройско представяне от звездата на Левски Станислав Иванов (повече по темата четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички